Fizički prostori Urbanog Laboratorija

1. Lab1 u prostoru Smart RI-a, na adresi Trg Svete Barbare 2, na prvom katu

Vrata našeg testnog i pokaznog centra na adresi Trg Svete Barbare 2 otvorena su svakog radnog dana od 8 do 16 sati, a četvrtkom do 18 sati.

Za posjetu je potrebna najava koju možete obaviti putem online obrasca.

Uz pomoć video i online materijala djelatnici Smart RI-ja će zainteresiranim građanima predstaviti sve proizvode i usluge koje nastaju kroz projekt te će odgovoriti na sva njihova pitanja. Ovo će ujedno biti i prilika za značajniji angažman u raspravama o građanskim i urbanim temama te izazovima koji muče naše sugrađanke i sugrađane.

Kao nositelj i prijavitelj projekta Centra kompetencija za pametne gradove, trgovačko društvo Smart RI d.o.o. koje je osnovao Grad Rijeka, u svojim je uredima na adresi Trg Svete Barbare 2 (I kat) osposobio je testni i pokazni centar za „pametne“ tehnologije. Upravo će taj kontekst urbanog laboratorija biti najvidljiviji građanima i posjetiteljima Rijeke, koji će po prvi put imati priliku aktivno sudjelovati u primjeni i razvoju najnaprednijih tehnologija.

2. Lab2 u prostoru Ri HUB-a, na adresi Ivana Grohovca 1/A

Osim u prostoru tvrtke SmartRI građani će sve o CEKOM projektu moći saznati i u prostoru RiHUB-a. Kao multifunkcionalni prostor u strogom centru Rijeke koji je u najvećoj mjeri posvećen podršci i razvoju poduzetništva, RiHub je idealna lokacija za prezentaciju projekta Centar kompetencija za pametne gradove. Osim sveukupno 4 Smart TV-a smještenih na samom ulasku u prostor, na kojima će se prikazivati prezentacije projekta, vizualizacije te videi, u prostoru RiHuba će se odvijati i događanja vezana uz projekt CEKOM za pametne gradove.

3. Multifunkcionalni uređaj, postavljen na lokaciji Riva 10

Kroz Urbani Laboratorij su predložene brojne inovativne i interaktivne komunikacijske metode, a naša je namjera bila i da izađemo na ulicu te omogućiti građanima da se informiraju o projektu dok prolaze kroz javni prostor. U svrhu prezentacije projekta i projektnih rezultata, Hrvatski Telekom je na lokaciji Riva 10 postavio tzv. Multifunkcionalni infopunkt koji izgleda kao tradicionalna telefonska govornica a ujedno udovoljava potrebama pametnih gradova.

U uređaju, čiji su dizajn izabrali upravo građani Rijeke, su trenutno ugrađene najčešće korištene funkcionalnosti koje mogu biti proširive i modularne u skladu sa željom korisnika odnosno grada u kojem se ovakav uređaj nalazi. Uređaj je opremljen uslugama kao što su besplatni Wi-Fi Hotspot, besplatni hitni pozivi, beskontaktno punjenje pametnih mobilnih telefona te dva zaslona osjetljiva na dodir pogodna za digitalno oglašavanje i prikaz aplikacija razvijenih u projektu CEKOM koje su namijenjene građanima i turistima, a kao moderna javna telefonska govornica pruža i olakšani pristup osobama s invaliditetom.