Vijesti

Potpisan Ugovor o dodjeli sredstava za Centar kompetencija za pametne gradove

Cekom potpis

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Centar kompetencija za pametne gradove, predvođen gradskom tvrtkom Smart RI d.o.o. kreće u projekt vrijedan 149,6 milijuna kuna

Zagreb, 04. svibnja 2020 – Potpisivanjem Ugovora o dodjeli sredstava za projekt Centar kompetencija za pametne gradove jučer je u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta  službeno obilježen njegov  početak. Ugovor su potpisali ministar Darko Horvat ispred Ministarstva gospodarstva, Tomislav Petric ispred Središnje agencije za financiranje i ugovaranje te direktorica društva Smart RI d.o.o., prijavitelja projekta, Tina Ragužin.

CEKOM_potpis (5)
Foto: Ministarstvo gospodarstva

Projekt je rezultat zajedničke prijave i razrade šest istraživačko-razvojnih projekata od strane 20 partnera na temelju poziva Podrška razvoju centara kompetencija u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta je 149,6 milijuna kuna, od čega 95,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova.

U iduće tri godine, koliko će trajati implementacija projekta, projektni partneri će u suradnji razviti čak 36 inovativnih proizvoda i usluga u području tehnologije pametnih gradova sa značajnim tržišnim potencijalom.  Razvoj proizvoda do razine spremnosti za komercijalizaciju u formatu pilot projekata provodit će se upravo u gradu Rijeci, čime će se doprinijeti razvoju Rijeke kao pametnog grada, a život stanovnika učiniti boljim i udobnijim.

Centar kompetencija (CEKOM) za pametne gradove okuplja 17 trgovačkih društava i tri istraživačko-razvojne institucije, a pored poduzeća Smart RI d.o.o. u vlasništvu Grada Rijeke, kao nositelja projekta i upravitelja konzorcija, ovaj inovacijski klaster čine Sveučilište u Rijeci, Ericsson Nikola Tesla d.d., Hrvatski Telekom d.d., Combis d.o.o., Energetski institut Hrvoje Požar, 3tCable d.o.o., Alarm Automatika d.o.o., Elektrokovina d.o.o., Energo d.o.o., Exevio d.o.o., Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija, IOLAP Inc., KD Vodovod i kanalizacija d.o.o., Kreativni odjel d.o.o., Pomorski fakultet u Rijeci, Rijeka promet d.d., Apsolon d.o.o., Smart Sense d.o.o. i SmartIS d.o.o.

CEKOM_potpis (8)
Foto: Ministarstvo gospodarstva

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat prilikom potpisivanja ugovora naglasio je kako je riječki Centar kompetencija za pametne gradove projekt s visokom dodanom vrijednošću i jedan od onih koji uvelike može pridonijeti razvoju gospodarstva, kako na lokalnoj tako i na nacionalnoj razini.

 

Leave a Reply