Pridružite se Akademiji za žene poduzetnice Hrvatska 2024!

Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci je, uz punu financijsku podršku Veleposlanstva SADa u Zagrebu, pokrenuo program Akademije za žene poduzetnice u Hrvatskoj. Ove godine po prvi puta upisuje prvu generaciju polaznica. Naime, riječ je o programu koji je 2019. godine pokrenuo U.S. State Department’s Bureau of Educational and Cultural Affairs (ECA) i provodi ga diljem svijeta. Cilj programa je osnažiti žene i pružiti im znanje i informacije o tome kako pokrenuti ili povećati svoje poslovanje. Dodatno, cilj je umrežiti poduzetnice s onim pojedincima koji im u lokalnoj zajednici mogu pomoći svojim dugogodišnjem iskustvom i ekspertizom. Od pokretanja, program se proširio u gotovo 100 zemalja i pomogao je preko 25 000 žena.

Riječ je o cjeloživotnom programu koji je u potpunosti besplatan za polaznice. Prijave polaznica na obrascu na on-line linku i naravno web stranicama projekta. Program je namijenjen polaznicama koje su započele formalno ili neformalno svoje poslovanje i naišle na prepreke te zastale na svom poduzetničkom putu. Poduzetnice posluju na području ruralnih ili manje razvijenih dijelova Hrvatske. Prvenstvo odabira imat će polaznice koje posluju u području digitalnih ili zelenih transformacija ili ako nastoje da im poslovanje ima komponente digitalnog ili zelenog poslovanja. No, program je otvoren i za ostale djelatnosti polaznica. Program posebno poziva žene poduzetnice iz Ukrajine koje su kao izbjeglice smještene u Republici Hrvatskoj i Romkinje koje su započele svoje poduzetničke aktivnosti. Program se sastoji od dvije vrste aktivnosti; on-line predavanja na platformi Dreambuilder podijeljena u 13 cjelina. Svaka od njih posvećena je jednom segmentu rada žena poduzetnica. Predavanja su na engleskom jeziku.

Druga grupa aktivnosti odgovara specifičnostima hrvatskog okruženja žena poduzetnica. Svaka polaznica u prijavi specificira cilj i opis problema s kojim se suočava u poslovanju. Temeljem prijavljenog, polaznica se povezuje sa mentorom/icom koji imaju poduzetničko iskustvo upravo u tom području rada. Tijekom šestomjesečnog trajanja programa, na mjesečnoj bazi, mentor prati polaznicu u savladavanju njezinih prepreka i daje podršku u kritičnim trenutcima. Osim toga, održavaju se tematski susreti s uglednim poduzetnicima o temama koje predstavljaju izazove za polaznice. Predavači i mentori su stručnjaci i stručnjakinje iz redova poduzetnika, polaznika akademskih i profesionalnih programa razmjene i usavršavanja u SAD-u tj. U.S.
Exchange Alumni i sveučilišnih profesora. Mentorski i tematski susreti se odvijaju na hrvatskom jeziku.

Akademija započinje u siječnju i traje do sredine lipnja 2024. godine. Otvaranje programa i svečana podjela diploma održat će se na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Troškovi smještaja polaznica u Rijeci tijekom otvaranja i svečane ceremonije pokriveni su sredstvima dobivenim za provođenje projekta. Posebna pažnja i podrška usmjerena je ženama poduzetnicama iz Ukrajine.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pročitaj više

[JAVNI POZIV] Za žene poduzetnice

Program EmpoWomen predstavlja svoj prvi javni poziv za žene poduzetnice koje vode deep tech start-upove u zemljama EU-a koje su trenutno manje zastupljene. EmpoWOMEN je