10 milijuna dolara usmjereno za razvoj eVTOL zrakoplova s nultom emisijom

United Airlines, jedna od najznačajnijih svjetskih aviokompanija platila je tvrtki Archer Aviation depozit od 10 milijuna dolara kao dio ugovora iz 2021. godine, prema kojem će tvrtka razviti 100 električnih letjelica.

Obje kompanije su opisale isplatu kao “prijelomni trenutak” za održivu zrakoplovnu industriju i rekle da pokazuje rastuće povjerenje da se eVTOL zrakoplovi mogu komercijalizirati.

Archerov eVTOL –  potpuno je električna letjelica kojoj je cilj djelovati kao dio urbanih mreža zračne mobilnosti. eVTOL je električni zrakoplov za okomito polijetanje i slijetanje koji koristi električnu energiju za okomito lebdenje, uzlijetanje i slijetanje. U Archer Aviationu tvrde da njihov dizajn može prevoziti putnike pri brzinama od 150 mph do udaljenosti od 60 milja uz razinu buke koja je 100 puta tiša od buke helikoptera.

“Primanje novčanog depozita je potvrda Archerovih dosadašnjih postignuća, ne samo s testiranjem leta i razvojem proizvoda, već i odličan signal povjerenja u naš put prema komercijalizaciji”, rekao je Adam Goldstein, Archerov glavni izvršni direktor. “Zahvalni smo Unitedu na njihovom kontinuiranom partnerstvu dok uvodimo ovu novu eru u zračnom prometu.”

Michael Leskinen, predsjednik United Airlines Ventures, rekao je da interes za novi sektor zrakoplovstva s nultom emisijom počinje dosezati kritičnu masu. “Svjedoci smo točke preokreta u kojoj su potrošači, tvrtke i tvorci politika usklađeni da daju prioritet tehnologiji koja smanjuje utjecaj klimatskih promjena”, rekao je. “United Airlines Ventures uložio je u raznoliku listu tvrtki koje rade na podršci  cilju postizanja ugljične neutralnosti do 2050. godine, bez upotrebe tradicionalnih kompenzacija ugljika.”

“Vjerujemo da eVTOL-ovi imaju potencijal pomoći u postizanju putovanja bez emisija ugljika i služe kao inovativni novi alat za promjenu načina na koji korisnici Uniteda doživljavaju udobnost, praktičnost i učinkovitost tijekom putovanja na posao unutar gradova diljem svijeta.”

U svojoj objavi o novom financiranju, Archer je rekao da je nedavno dovršio preliminarni pregled dizajna svojeg zrakoplova (PDR) i da sada napreduje u sljedeću fazu razvoja i napora u komercijalizaciji.

PDR je proces pregleda dizajna zrakoplova kako bi se osiguralo da je program na pravom putu i da je dizajn dovoljno zreo za prelazak na sljedeću fazu razvoja i početak proizvodnje hardvera s dugim rokom isporuke.

Najnovija novčana injekcija u kombinaciji s modelom koji prolazi niz certifikacijskih standarda znači da bi letjelica mogla biti spremna za komercijalnu upotrebu do 2024. godine.

Naslovna fotografija: Archer Press Assets, kolovoz 2022. – Model “Maker” u letu

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pročitaj više

[JAVNI POZIV] Za žene poduzetnice

Program EmpoWomen predstavlja svoj prvi javni poziv za žene poduzetnice koje vode deep tech start-upove u zemljama EU-a koje su trenutno manje zastupljene. EmpoWOMEN je