5G – pitanja i odgovori

Svaka nova tehnologija i njena široka primjena otvara brojna pitanja a kod nekih i dvojbe. Svaki strah od novoga je očekivan, no pravodobnim i transparentnim pružanjem informacija takvi strahovi mogu se lako otkloniti. 5G tehnologija, iako predstavlja prilično očekivan evolucijski korak “na  leđima” postojeće mobilne infrastrukture i donosi brojna poboljšanja, postala je predmet internetskih kontroverzi. Spektar “dvojbi” je širok – od legitimnih pitanja u vezi isplativosti i potrebe za takvim sustavima, utjecaja na zdravlje, socijalne pravednosti i dostupnosti novih tehnologija samo za odabrane skupine u društvu, pa do posve bizarnih teorija koje povezuju širenje  5G tehnologija i Covid-19 pandemiju, pa je čak i WHO morao izdati posebno priopćenje.

WHO FACTS

Ponekad se ne slažemo (i ne moramo!) s drugima što se tiče činjenica koje vidimo u svijetu oko nas, i nalazimo da na svijetu postoje stvari koje su u suprotnosti s našim sadašnjim razumijevanjem. Znanstvena metodologija pokušava pružiti način na koji možemo postići dogovor i razumijevanje. Znanstvena metodologija je niz koraka koje slijede svi znanstvenici. Ispravno slijedeći ove korake, znanstvenici osiguravaju da njihovi rezultati nisu pristrani.

Koraci u znanstvenoj metodi su:

  • Promatranje ili ideja
  • Hipoteza
  • Eksperimenti za testiranje hipoteza
  • Recenzija zaključaka
  • Publikacija
  • Replikacija (obično od strane ostalih znanstvenika)

Kada u novinama čitamo priče o opasnostima od ove ili one tehnologije, važno je zapitati da li se slijedila znanstvena metoda kod utvrđivanja činjenica. Na primjer, ako znanstvenik objavljuje svoje radove izravno u medijima, a ne vrši provjeru sa kolegama znanstvenicima, njegove tvrdnje trebaju biti tretirane s oprezom.

Pokušajmo onda racionalno odgovoriti na neka najčešća pitanja u vezi 5G tehnologije.

Postoje li sigurnosni problemi s novom 5G tehnologijom?

Oprema za 5G, bilo da se radi o mobilnim uređajima ili baznim stanicama, udovoljava istim sigurnosnim standardima kao i oprema koja se koristi u postojećim mobilnim mrežama.
Postojeće granice izloženosti RF EMF-u primjenjive su i na nove frekvencijske pojaseve koji su dostupni za 5G.

No 5G tehnologija donosi nam i brojna poboljšanja koja zapravo idu u cilju daljnjeg smanjena elektromagnetskog zračenja.

Napredne antene

5G bazne stanice i uređaji mogu koristiti napredne antene za odašiljanje radio signala u smjeru prijemnika. Ta se tehnologija naziva oblikovanje zračenja i omogućava veće performanse, primjerice brzinu prijenosa podataka, a pritom zadržavajući razinu izloženosti radio valovima ispod propisanih granica.

Oblikovanje zračenja je tehnika kojom se niz antena može usmjeriti za prijenos radio signala u određenom smjeru. Umjesto da jednostavno emitiraju energiju / signale u svim smjerovima, antenski nizi koji koriste oblikovanje snopa određuju interesni smjer i šalju / primaju jači snop signala u tom određenom smjeru.

Beamforming

Ova se tehnika široko koristi u radarima i sonarima još od sedamdesetih godina prošlog stoljeća, u biomedicini, a posebno u modernim komunikacijama (Wi-Fi, 5G). Antena je zapravo polje malih antena gdje svaki antenski element napaja odvojeno signalom koji se mora prenijeti. Tada se faza i amplituda svakog signala dodaju konstruktivno i destruktivno na način da koncentriraju energiju u uski snop ili režanj u željenom smjeru.

Ericsson AIR 5121
Ericsson AIR 5121

Energetska učinkovitost

5G uređaji automatski će minimizirati snagu odašiljača na najnižu razinu kako bi se postigla zadovoljavajuća komunikacija s mrežom. Takva automatska kontrola snage postojala je u prethodnim generacijama mobilnih tehnologija (2G, 3G i 4G) i pomaže u smanjenju smetnji, produženom vijeku trajanja baterije, a također ima učinak na ograničavanje izloženosti korisnika EMF-a. Snagom odašiljača uređaja upravlja mreža. Trajanje baterija je posebno važno kod primjene u IoT (internet stvari) aplikacijama gdje se zahtijeva trajanje baterija između 5-10 godina.

Iako će se broj povezanih uređaja drastično povećati s 5G (procjene su u desecima milijardi povezanih uređaja), ukupna izloženost radio valovima bit će samo neznatno veća nego danas i još uvijek daleko ispod utvrđenih granica.

Ekstremno mala kašnjenja signala

U velikom broju aplikacija (telemedicina, autonomna vozila, robotizirane tvornice) važna su mala kašnjenja signala između predajnika i prijemnika. Postojeći LTE (dugoročna evolucija – 4G tehnologija) ima nekoliko osnovnih ograničenja koja ga sprječavaju da podrži jako mala kašnjenja reda miliskekunde što je potrebno za navedene aplikacije. Prva prepreka je da je minimalna veličina bloka radio prometa ima podokvir s dužinom od 1 ms. To znači da se trajanje od 1 ms troši isključivo za prijenos transportnog bloka putem zračnog sučelja, isključujući vrijeme obrade na uređajima i latenciju prijenosa u mreži.

Da bi smanjio vrijeme odziva, 5G koristi skalabilni ortogonalni okvir za multipleksiranje s frekvencijom (OFDM) s različitim numerologijama. U vremenskom trajanju od 1 ms dostupno je šest zasebnih konfiguracija utora, npr. 1, 2, 4, 8, 16 i 32 utora. Minimalna veličina transportnog bloka mogla bi se smanjiti na minimum od 0,03125 ms na temelju nove konfiguracije, čime se postižu vremena odziva ispod 1 milisekunde.

Kakvu vrstu zračenja koriste mobilni telefoni i bazne stanice?

Bazne stanice, mobilni telefoni i drugi bežični uređaji koriste radijske valove (koji se nazivaju i radiofrekventna (RF) elektromagnetska polja (EMP) ili neionizirajuće zračenje) za slanje i primanje govora, tekstualnih poruka i slika, kao i povezivanje s Internetom za preuzimanje informacija, pregledavanje web stranica, korištenje društvenih medija itd.

Radio valovi se već dugo koriste u različitim vrstama bežičnih komunikacija, poput radio i TV emisija. Za detaljnije razumijevanje fizikalne pozadine radio valova pogledajte video (možete uključiti hrvatski prijevod):

Važno je ne zamijeniti radio valove (neionizirajuće zračenje) koji nisu štetni za zdravlje a koriste se u telekomunikacijskim sustavima, s radioaktivnim zračenjem (ionizirajuće zračenje) koje može biti potencijalno vrlo opasno.

Primjer radioaktivnog zračenja su gama zrake, vrsta ionizirajućeg zračenja stvorena nuklearnim materijalima koje se koriste u medicini za dijagnostiku i liječenje karcinoma.

Kakav je status istraživanja mobilnih komunikacija i zdravlje?

Tijekom posljednjih 50 godina proveden je velik broj istraživanja o radio valovima i njihovom utjecaju na zdravlje ljudi. Više od 30 neovisnih stručnih skupina i zdravstvenih agencija, uključujući Svjetsku zdravstvenu organizaciju, pregledalo je dostupne znanstvene podatke i svi su došli do istog zaključka: nema utvrđenih zdravstvenih učinaka radio valova koji se emitiraju s mobilnih telefona i baznih stanica u skladu s međunarodnim standardima.

Detalji spomenutih istraživanja dostupni su na:

Svjetska zdravstvena organizacija

Međunarodna organizacija za istraživanje karcinoma

Međunarodna komisija za zaštitu od neionizirajućeg zračenja

Međunarodna komisija za elektrotehniku (IEC)

Pročitao sam da mobilni telefoni mogu izazvati rak. Je li to istina?

Ne postoje utvrđeni zdravstveni rizici od radio signala koje koriste mobilni telefoni. Neke studije sugeriraju povećan rizik od raka mozga za dugotrajne korisnike, ali postoje značajna ograničenja u tim istraživanjima i nedostatak dokaza o porastu raka u nacionalnim zdravstvenim registrima. Zbog ovih nejasnoća, WHO preporučuje da se istraživanja nastave i u narednom razdoblju..

EU završno mišljenje o utjecaju elektromagnetskih zračenja na karcinom.

Kompletan dokument u PDF formatu.

Živim blizu bazne stanice. Da li je to rizično?

Konsenzusno znanstveno gledište je da za život u blizini bazne stanice nema zdravstvenih rizika. Nedavna mjerenja pokazuju da se izloženosti radio signalima bazne stanice kreću od 0,002 do dva posto razine međunarodnih smjernica o izloženosti, ovisno o raznim čimbenicima, kao što su blizina antene i okruženja. To je niže ili usporedivo s RF izloženostima od radio ili televizijskih odašiljača koji su u upotrebi više od 100 godina.

Na web stranicama Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) možete pogledati detaljnje podatke o mjerenjima na svakoj od baznih stanica koje su operativne u RH.

Mogu li pametna brojila predstavljati bilo kakav zdravstveni rizik?

Pametna brojila često koriste radio valove za povezivanje putem bežičnih mreža (NB IoT) i na taj način komuniciraju s  komunalnim poduzećima koja su davatelji usluga (električna energija, voda ili plin). Kao i mobilni telefoni i drugi bežični uređaji, pametna brojila udovoljavaju standardima i propisima za izlaganje radiovalovima. Pametno brojilo emitira radio-valove male snage i komunicira samo povremeno s mrežom, što znači da je tipična izloženost pojedinca samo mali dio relevantnih granica izloženosti.

Health Canada objavio je informativni list o pametnim brojilima u kojem stoji da je “Health Canada zaključio da izlaganje RF energiji iz pametnih brojila ne predstavlja rizik za javno zdravlje”.

Da li “dodatni oklop (shield)” smanjuje emisije sa mobilnog telefona i povećava sigurnost korištenja telefona?

S vremena na vrijeme u prodaji su različiti proizvodi koji povećavaju “sigurnost” korištenja mobilnih telefona. Ovi proizvodi obično imaju oblik oklopljenih kućišta, jastučića / oklopa za slušalice, antene ili kapaka, takozvanih gumba za upijanje i ‘neutraliser’ čipova.

Mobilni telefon automatski radi na najmanjoj snazi ​​koja je potrebna za održavanje kvalitetnog poziva. Dodavanje uređaja koji ometa normalan rad mobilnog telefona može rezultirati smanjenjem njegove efikasnosti. To može dovesti do;

  • smanjena kvaliteta prijema signala
  • skraćeni vijek trajanja baterije
  • povećana toplina koju stvara telefon
  • povećana snaga odašiljača (do propisanog maksimuma)

Mobilni telefoni dizajnirani su tako da udovoljavaju znanstveno utemeljenim sigurnosnim standardima. WHO navodi da su „zaštitni“ proizvodi nepotrebni i da je učinkovitost mnogih takvih uređaja u smanjenju izloženosti RF-u nedokazana.

Agencije za zaštitu potrošača i poštene trgovine u SAD-u, Australiji i na Novom Zelandu podnijele su uspješne pravne postupke protiv nepotvrđenih tvrdnji o učinkovitosti nekih proizvođača / agenata ovih vrsta uređaja.

Gledao sam na internetu kako se sa mobitelom skuha jaje  ili ispeku kokice – da li je to moguće?

Popularni internetski mit je da mobilni telefoni mogu kuhati jaje. Jedna od tvrdnji je da bi se jaje smješteno između dva mobilna telefona u neprekidnom pozivu skuhalo za 65 minuta – Može li to biti istina?

Jednostavno – NE. Mobilni telefoni imaju vrlo malo energije (maksimalno 0,25W), a čak i ako pretpostavite da se sva snaga koncentrira u jajetu, došlo bi do vrlo malog porasta temperature sigurno ispod količine potrebne za kuhanje jaja koja iznosi 70 stupnjeva Celzijusa ili više.


Više informacija elektromagnetskim zračenjima i njihovom utjecaju možete saznati na izvrsnim web stranicama australske telekom asocijacije AMTA.

Dokumentacija dostupna na webstranicama nacionalnih organizacija:

> Australian Radiation and Nuclear Safety Agency (ARPANSA)

> ARPANSA EMF and Health Fact Sheets

> Australian Communication and Media Authority (ACMA)

> Elettra 2000 Consortium

> Australian Centre for Electromagnetic Bioeffects Research (ACEBR)

> FEMU

> French Health and Radio frequencies foundation

> Public Health England (UK)

> Health Canada – Consumer Radiation

> Health Council of the Netherlands

> Independent Expert Group on Mobile Phones (UK Stewart Group)

> National Collaborating Centre for Environmental Health (Canada)

> Sense about Science (UK) 

> Swedish Radiation Safety Authority

> Swiss Federal Office of Public Health

> UK Mobile Operators Association

> US Federal Communications Commission – wireless devices and health

> US Food and Drug Administration – information on cell phones

> US National Institute for Occupational Health and Safety – Phones & Health

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pročitaj više

[JAVNI POZIV] Za žene poduzetnice

Program EmpoWomen predstavlja svoj prvi javni poziv za žene poduzetnice koje vode deep tech start-upove u zemljama EU-a koje su trenutno manje zastupljene. EmpoWOMEN je