CEKOM za pametne gradove predstavljen na 12. Ljubljana Forumu

Ovogodišnji Ljubljana Forum bavio se temama energetske otpornosti gradova, održive mobilnosti i digitalne transformacije u kontekstu razvojnih inicijativa gradova do 2030. godine, a na Okruglom stolu gradonačelnici su, u okviru navedenih tema koje se obrađuju na Forumu, raspravljali o izazovima s kojima se susreću gradovi i projektima koji se realiziraju. Uz riječkog gradonačelnika sudionici Okruglog stola bili su i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, zamjenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović, zamjenica gradonačelnika Sarajeva Anja Margetić, zamjenik gradonačelnika Podgorice Marjan Junčaj i gradonačelnik Prištine Perparim Rama.

Riječki gradonačelnik Marko Filipović predstavio je riječke projekte vezane uz digitalizaciju, ekologiju i energetiku odnosno uz teme koje se obrađuju na Forumu pa je tako, među ostalim, prezentirao projekt razvoja u skladu sa „smart city“ konceptom, a govorio je i o solarnim elektranama na riječkim vrtićima i školama i daljnjim planovima za razvoj mreže solarnih elektrana, projektu energetske obnove škola i vrtića, obnovi i izgradnii toplovoda i toplana, projektu nabavke novih, ekološki prihvatljivijih autobusa, sustavima gradskih električnih bicikala i električnih romobila, ali i riječkom prometnom centru i drugim projektima.

„U Rijeci se trenutno provode brojni javni i privatni projekti koji omogućavaju otvaranje novih radna mjesta i potiču konkurentnost“, rekao je Filipović dodavši kako Rijeka spremna dočekuje skori ulazak Hrvatske u Eurozonu odnosno Shengenski prostor što će potaknuti još bolju suradnju građana i gospodarstvenika i zasigurno dati dodatan zamah daljnjem razvoju grada.

Uz projekte koje je predstavio gradonačelnik Filipović, na Ljubljana Forumu predstavljen je i projekt CEKOM – Centar kompetencija za pametne gradove koji se provodi u Rijeci. Nenad Antolović, direktor tvrtke Smart RI d.o.o, koja je nositelj i glavni koordinator CEKOM-a za pametne gradove, održao je prezentaciju za okupljene sudionike te sudjelovao na panel raspravi unutar tematske cjeline Industry solutions for cities. Prezentacija projekta CEKOM okupljenima je dala uvid u čak 36 rješenja za unapređenje života u pametnim gradovima koja razvija 20 projektnih partnera. Uzimajući u obzir teme o kojima se na forumu razgovaralo te izazove s kojima se gradovi danas susreću zaključeno je da je princip CEKOM-a, koji istovremeno istražuje, razvija i nudi rješenja pravi način za pristup globalnom problemu kontinuiranog rasta urbanih sredina. Dodatno, primjer inovacijskog klastera koji okuplja Smart RI istaknut je kao primjer dobre prakse suradnje gospodarskog sektora i institucija za širenje znanja i istraživanje.

Sudionici Ljubljana Foruma informacije su dobili i na promotivnom štandu projekta CEKOM-a za pametne gradove na kojem su mogli porazgovarati s projektnim partnerima i predstavnicima tvrtke Smart RI.

Ljubljana Forum je godišnji skup koji se održava u organizaciji Grada Ljubljane i GoForeSight Instituta, a koji spaja znanja i iskustva upravljanja gradom te definira ključna područja, vizije i strategije budućeg razvoja gradova. Ciljevi Foruma su povezati, omogućiti i potaknuti primjere dobre prakse i konkretnu suradnju među različitim dionicima, ali i jačati suradnju za bolji učinak gradova i regija u Europi i svijetu te za predstavljanje industrijskih rješenja za gradove.

Uz predstavnike brojnih gradova, Forum je okupio i gospodarstvenike te stručnjake u različitim područjima.

https://www.ljubljanaforum.org/

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pročitaj više

[JAVNI POZIV] Za žene poduzetnice

Program EmpoWomen predstavlja svoj prvi javni poziv za žene poduzetnice koje vode deep tech start-upove u zemljama EU-a koje su trenutno manje zastupljene. EmpoWOMEN je