DiscoverEU: Otvoren poziv za besplatno istraživanje Europe!

Prijave završavaju u srijedu, 18. listopada u 12 sati (podne) po srednjoeuropskom vremenu. Kako bi osvojili propusnice, mladi se pozivaju da se prijave na Europski portal za mlade. Potrebno je odgovoriti na pet pitanja iz kviza i jedno odlučujuće pitanje. Kandidati rođeni između 1. siječnja 2005. i 31. prosinca 2005. koji najtočnije odgovore na pitanja moći će putovati Europom do 30 dana u razdoblju od 1. ožujka 2024. do 31. svibnja 2025. Prijaviti se mogu kandidati iz Europske unije i trećih zemalja pridruženih programu Erasmus+, tj. Islanda, Lihtenštajna, Sjeverne Makedonije, Norveške, Srbije i Turske.

Upoznajte rutu novog europskog Buhausa

Sudionici će ove godine moći putovati rutom novog europskog Bauhausa, koja je pokrenuta u siječnju 2023. Cilj joj je potaknuti mlade da posjete odredišta duž te rute i nauče zašto je važno da zajedno gradimo atraktivnu i održivu Europsku uniju. Sudionici će i dalje imati koristi od inicijativa pokrenutih 2022. tijekom Europske godine mladih, kao što su inicijative „Mladi otkrivaju kulturu zahvaljujući inicijativi DiscoverEU 2022.” i Kulturna ruta inicijative DiscoverEU. Kulturna ruta uključuje različita odredišta i kulturne grane, među ostalim arhitekturu, glazbu, likovnu umjetnost, kazalište, modu i dizajn.

Putnici mogu posjetiti europske prijestolnice kulture, odredišta uvrštena na prestižni UNESCO-ov Popis svjetske baštine ili nositelje oznake europske baštine. Osim toga, mogu svratiti i do lokacija s oznakom Nagrade za pristupačnost grada. To su gradovi koji su se iznimno potrudili da postanu pristupačniji svima bez obzira na dob, mobilnost ili sposobnosti. Sudionici će i dalje moći koristiti karticu za popuste s više od 40 000 raznih popusta za javni prijevoz, kulturna događanja, smještaj, hranu, sportska događanja i druge usluge dostupne u zemljama u kojima kartica vrijedi.

Sudjelujte u susretima i info sastancima

Nacionalne agencije za program Erasmus+ pripremaju mlade za putovanje na informativnim sastancima prije odlaska. Često organiziraju susrete sudionika inicijative DiscoverEU, uzbudljiva kulturna događanja koja traju od jednog do tri dana u svim zemljama programa Erasmus+. Tih je susreta dosad održano više od 100, a nastavit će se i narednih godina.

Budući da je socijalna uključivost jedan od glavnih prioriteta programa Erasmus+, sudionici s invaliditetom ili zdravstvenim problemima imat će potporu na putovanjima. Nadalje, u listopadu 2022. nacionalne agencije za program Erasmus+ pokrenule su aktivnost uključivanja u okviru inicijative DiscoverEU, kojom se organizacijama koje rade s mladima s manje mogućnosti i neformalnim skupinama mladih omogućuje da podnesu zahtjev za bespovratna sredstva.

Komisija promiče održivo putovanje željeznicom. Međutim, za mlade iz najudaljenijih regija, prekomorskih zemalja i teritorija, udaljenih područja i otoka dostupni su posebni aranžmani.

O inicijatici Discover EU

Komisija je inicijativu DiscoverEU pokrenula u lipnju 2018. na temelju pripremnog djelovanja Europskog parlamenta. Inicijativa je integrirana u program Erasmus+ za razdoblje 2021. – 2027.

Od 2018. više od milijun kandidata prijavilo se za ponuđenih 248 000 putnih propusnica. Prema posljednjim rezultatima ankete koju ispunjavaju nakon putovanja 72 % kandidata izjavilo je da su tad prvi put otputovali vlakom izvan države boravišta. Mnogi od njih prvi su put putovali bez roditelja ili drugih odraslih u pratnji, a većini je putovanje pomoglo da se osamostale.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pročitaj više

[JAVNI POZIV] Za žene poduzetnice

Program EmpoWomen predstavlja svoj prvi javni poziv za žene poduzetnice koje vode deep tech start-upove u zemljama EU-a koje su trenutno manje zastupljene. EmpoWOMEN je