Građani odabrali vizualni identitet budućeg Multifunkcionalnog infopunkta

Gotovo 600 Riječanki i Riječana glasalo je za jedno od ponuđenih rješenja vizualnog identiteta Multifunkcionalnog infopunkta, čime su se direktno uključili u projekt CEKOM (Centar kompetencija za pametne gradove), trogodišnji projekt od nacionalnog značaja, a ujedno i najveći razvojni projekt u Hrvatskoj u području informacijsko-komunikacijskih rješenja usmjerenih na poboljšanje kvalitete života građana.

S gotovo 373 glasova, odnosno 64.87%, odabrano je Rješenje 1, a sljedeći koraci su izrada samog uređaja te njegovo postavljanje na jednu od lokacija u gradu Rijeci u svrhu daljnjeg testiranja i istraživanja u sklopu projekta CEKOM. Tijekom tog razdoblja testirat će se izdržljivost uređaja kako na vanjske tako i na sve ostale potrebne uvjete i parametre.

Saznajte više o odabranom vizualnom rješenju

Online anketa se provodila u razdoblju od 07. travnja do 17.travnja 2021.g., a aktivnije su bile – žene.

Gledajući dobne skupine najaktivnijim su se pokazali oni između 19 i 28 godina.

Iako će se budući infopunkt nalaziti na jednoj od riječkih lokacija, interes za glasanjem iskazali su i čitatelji izvan Primorsko-goranske županije.

Rješenje 1, odnosno prijedlog 1 pokazao se kao dominantan izbor kod ženskih glasača dok je razlika glasova između dvaju prijedloga osjetno manja kod muških glasača.

Navedeni je trend osobito istaknut kod naših glasača izvan Primorsko-goranske županije. Naime, kod muških glasača izvan PGŽ uvjerljivo je pobijedilo Rješenje, odnosno prijedlog 2.

Zaključak kako je dizajn Rješenja 1 bio više prihvaćen kod ženskih glasača, a dizajn Rješenja 2 više kod muških dokazuju i dijagrami rasapa glasova prema spolu. To se posebice odnosi na dobnu skupinu od 19 do 28 godina unutar koje su glasačice nadmoćnom većinom podržale prijedlog Rješenja 1 dok su se glasači iz iste dobne skupine većinom glasova opredijelili za prijedlog, odnosno Rješenje 2.

Aktivnosti vezane uz multifunkcionalni infopunkt odvijaju se u sklopu CEKOM-ova projekta Living i aktivnosti pod nazivom “Istraživanje i uspostavljanje tehnološkog koncepta industrijskog dizajna i razvoj naprednih i inovativnih alata za dvosmjernu komunikaciju građana i grada” koje provodi Hrvatski Telekom kao tehnološki partner na projektu.

Inače, sam multifunkcionalni infopunkt izgledat će kao osuvremenjena verzija tradicionalne telefonske govornice s nizom dodatnih funkcionalnosti, a ujedno će udovoljavati potrebama pametnih gradova i omogućavati pristup osobama s invaliditetom. Riječ je o samostojećem multifunkcionalnom uređaju s nadstrešnicom, telefonskim aparatom i dva zaslona osjetljiva na dodir te pogodna za digitalni prikaz informacija o gradu i digitalno oglašavanje.  Osim njegove primarne funkcije kao telefonske govornice, uređaj će ujedno nuditi i WiFi hotspot, bežično punjenje mobitela, prikaz rezultata projekta CEKOM te raznih korisnih informacija o Gradu Rijeci poput prikaza karti javnog gradskog prijevoza, voznog reda i putnih informacija, pregleda kulturnih događaja u gradu, preporuka javnih lokacija (najbližih restorana, kina, kazališta, bolnica, knjižnica, muzeja i sl.) te vremenske prognoze.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pročitaj više

[JAVNI POZIV] Za žene poduzetnice

Program EmpoWomen predstavlja svoj prvi javni poziv za žene poduzetnice koje vode deep tech start-upove u zemljama EU-a koje su trenutno manje zastupljene. EmpoWOMEN je