Greater Geelong i Barcelona proglašeni su pametnim gradovima godine

Gradovi su prepoznati na manifestaciji World Smart City Expo koja se održala u Koreji, a koja privuče više od 20.000 posjetitelja iz 60 zemalja i 200 gradova.

Australski grad Greater Geelong i španjolski grad Barcelona zajedno su okrunjeni pametnim gradom godine na Svjetskoj izložbi pametnih gradova u Koreji koja je održana prošli tjedan.

Posebni grad Goyang, metropolitanski grad Daegu, Busan, Bucheon, Incheon Free Economic Zine Authority, metropolitanski grad Incheon i posebna samoupravna provincija Jeju predstavljeni su u izlogu pobjednika korejskih pametnih gradova.

Izlog pametnog grada

Događaj je najveća izložba tehnologije vezana uz pametne gradove u Aziji, koja privlači više od 20.000 posjetitelja iz 60 zemalja i 200 gradova.

Nagrade su također odale priznanje pružateljima tehnologije pametnih gradova u regiji, uključujući Hanzoom, One More Security, ScalaWox i Softhills.

Gradsko vijeće Barcelone pohvaljeno je za Barcelonski zeleni dogovor, čiji je cilj izgradnja otpornog, pravednog i održivog grada. Organizatori nagrade rekli su da pokazatelji na kraju 2019. ilustriraju “konkurentne, održive podatke i društvenu situaciju koja je pokazala izrazito dobru perspektivu rasta”.

Također su rekli da su gradsko gospodarsko tkivo i ključni sektori poput industrije 4.0, zdravstva i bioznanosti, digitalnog i kreativnog usklađeni s promicanjem tehnološkog razvoja, izgradnjom kulturnog identiteta i jačanjem ukupne atraktivnosti grada.

Greater Geelong je inovativan, pionirski grad

Grad Greater Geelong dobio je priznanje za razvoj zajedničke vizije budućnosti pametne tehnologije, otvorenih podataka i inovacija. Gradonačelnik Peter Murrihy pohvalio je zajedničke napore vijeća, privatnog sektora, obrazovnog sektora i drugih razina vlasti u stvaranju zajednice pogodnije za život, održivije i naprednije.

Greater Geelong je inovativan, pionirski grad i ponosni smo što imamo mjesto na svjetskoj pozornici kako bismo istaknuli način na koji koristimo pametnu tehnologiju i digitalne inovacije“, rekao je.

Primjeri inicijativa za pametne gradove koje su u tijeku u Greater Geelongu

  • poboljšana instalacija optičkih vlakana do poluotoka Bellarine, osiguravajući gradu digitalnu infrastrukturu za budućnost,
  • Geelong Data Exchange: portal otvorenih podataka kojem svatko može pristupiti, mijenjati ga i ponovno koristiti,
  • pametni senzori interneta stvari (IoT) za prikupljanje podataka i uvida,
  • Hollow Hunt: građanska znanstvena inicijativa za zaštitu šupljina drveća,
  • Weather Together: zajednički projekt vremenskih podataka za razumijevanje mikroklime,
  • Nadzorna ploča urbane šume: dijeljenje podataka o stablima kojima upravlja grad,
  • javni wifi i poboljšani širokopojasni pristup: za smanjenje digitalnog jaza i poticanje poslovnih inovacija.

Koriste pametne senzore kako bi zaštitili prirodne divlje životinje i dijelili podatke o više od 165.000 stabala

Vijećnica Sarah Mansfield, zamjenica predsjednice za inovativna rješenja, rekla je da je nagrada priznanje za napredak koji je grad postigao od usvajanja svog strateškog okvira za pametne gradove 2021. godine.

Koristimo pametne senzore kako bismo zaštitili prirodne divlje životinje i dijelili podatke o više od 165.000 stabala kojima upravljamo putem naše nove nadzorne ploče Urban Forest.”, rekla je.

Ovi događaji su stvarno važni za dijeljenje naših postignuća i nadahnuće inicijativama za pametne gradove iz cijelog svijeta.”

 

Izvor: Pametni gradovi

Photo by Jorge Fernández Salas on Unsplash

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pročitaj više

[JAVNI POZIV] Za žene poduzetnice

Program EmpoWomen predstavlja svoj prvi javni poziv za žene poduzetnice koje vode deep tech start-upove u zemljama EU-a koje su trenutno manje zastupljene. EmpoWOMEN je