HT postavio multifunkcionalni uređaj za dvosmjernu komunikaciju građana i Grada Rijeke

Multifunkcionalni uređaj opremljen je uslugama kao što su besplatni Wi-Fi Hotspot, besplatni hitni pozivi, beskontaktno punjenje pametnih mobilnih telefona, dva ekrana za informiranje građana i oglasni prostor, te za prikaz rezultata projekta CEKOM putem aplikacije City Smart View.

U sklopu svoje Smart City strategije Hrvatski Telekom već nekoliko godina riječkom Centru kompetencija za pametne gradove (CEKOM) pruža infrastrukturu za razvoj računarstva u oblaku, resurse i iskustvo u radu s velikim količinama podataka uz osiguranje i zaštitu privatnosti.

Među brojnim inovativnim rješenjima koje je ta suradnja iznjedrila, je i aplikacija City Smart View koju je razvio Combis, tvrtka članica HT grupe. Glavni cilj aplikacije koja je dostupna i putem multifunkcionalnog uređaja jest prezentacija svih informacija i usluga koje su omogućene građanima kroz projekt te pregled trenutačnog stanja svih sustava i aplikacija pametnog grada. Svi partneri unutar CEKOM-a predstavljaju svoje proizvode i omogućuju linkove za njihovo preuzimanje, a prikaz navedenih proizvoda odvija se upravo kroz aplikaciju City Smart View. Aplikacija omogućuje zainteresiranim građanima da dobiju više informacija o samom projektu CEKOM, ali i da provjere stanja povezanih projekata.

Multifunkcionalni uređaj, postavljen na lokaciji Riva 10, osmišljen je tako da izgleda kao tradicionalna telefonska govornica ali i da ujedno udovoljava potrebama pametnih gradova te su u njemu trenutno ugrađene najčešće korištene funkcionalnosti koje mogu biti proširive i modularne u skladu sa željom korisnika odnosno grada u kojem se ovakav uređaj nalazi. Uređaj je opremljen uslugama kao što su besplatni Wi-Fi Hotspot, besplatni hitni pozivi, beskontaktno punjenje pametnih mobilnih telefona te dva zaslona osjetljiva na dodir pogodna za digitalno oglašavanje i prikaz aplikacija razvijenih u projektu CEKOM koje su namijenjene građanima i turistima, a kao moderna javna telefonska govornica pruža i olakšani pristup osobama s invaliditetom.

Multifunkcionalni uređaj i aplikacija City Smart View realiziraju se kroz podprojekt Smart City Living u sklopu projekta CEKOM kome je cilj direktno povezivanje s građanima i životom u gradu te kretanjem stanovnika i posjetitelja – čime se dodaje direktna vrijednost za građane. Primjer takve suradnje bio je vidljiv i kroz odabir finalnog vizualnog identiteta samog uređaja putem online ankete u kojem je sudjelovalo gotovo 600 građana Rijeke te na taj način dalo svoj doprinos uspješnom razvitku samog projekta.

Područjem Smart City Living obuhvaćeni su projekti vezani uz poboljšanje kvalitete života u raznim elementima – sigurnost, socijalna inkluzija, održivi turizam i drugo. Operativni rad inovacijskog klastera vodi i koordinira tvrtka Smart RI, a vodeći partner ovog projekta je Hrvatski Telekom, u kome još sudjeluju Combis, Kreativni odjel, Alarm automatika, ioLAP te Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci. Centar kompetencija za pametne gradove (CEKOM) rezultat je zajedničke prijave i razrade šest istraživačko-razvojnih projekata od strane 20 partnera na temelju poziva Podrška razvoju centara kompetencija u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Izvor: NoviList.hr

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pročitaj više

[JAVNI POZIV] Za žene poduzetnice

Program EmpoWomen predstavlja svoj prvi javni poziv za žene poduzetnice koje vode deep tech start-upove u zemljama EU-a koje su trenutno manje zastupljene. EmpoWOMEN je