IKEA kreće u borbu protiv pretjerane potrošnje vode

Tijekom posljednje dvije godine,  René Marienfeld, IKEA-in inženjer dizajna proizvoda, sa svojim je timom pokušavao pronaći isplative načine za smanjenje potrošnje vode kod kuće.

Problem su riješili malom mlaznicom za slavinu pod nazivom ÅBÄCKEN koju su razvili sa švedskom tvrtkom Altered i dobavljačem IKEA-e iz Španjolske. Kako otkriva Marienfeld, dizajn je proizašao iz promatranja u kućanstvima i osobnih iskustava. Na primjer kod tuširanja u pravilo prvo neko vrijeme teče hladna voda prije zagrijavanja, nepovratno trošeći prve kapi vode. U Renéovom domu, kanta skuplja hladnu vodu za tuširanje, koju zatim koristi kako bi očistio akvarij. Umjesto da staru vodu iz akvarija iz spremnika baci u odvod, René koristi vodu iz spremnika za svoje biljke, usavršavajući tako svoj osobni sustav za recikliranje vode. Iz njegovog iskustva proizašla je želja za stvaranjem rješenja za uštedu vode.

ÅBÄCKEN mlaznica za vodu radi onako kako je tim zamislio. Tim jamči da crna mlaznica male veličine može odgovarati većini standardnih kupaonskih slavina dostupnih na tržištu. Ono zbog čega korisnicima pomaže smanjiti potrošnju vode leži u njegovoj mlaznici koja ima dva načina rada – magla i prskanje. Ovi načini pomažu smanjiti količinu vode koja se koristi za najčešće aktivnosti u kupaonici, poput pranja ruku, lica i pranja zubi.

Ograničenje protoka vode na 0,25L i 1,9L po minuti

Kada se postavi na slavinu, ÅBÄCKEN mlaznica za vodu može smanjiti protok vode na 0,25 L po minuti u modu raspršivanja (mist mode) i do 1,9 L u modu prskanja (spray mode) iz uobičajenih slavina koje imaju protok vode od oko 5,7 L po minuti . Kako piše IKEA tim, ÅBÄCKEN mlaznica za vodu može uštedjeti do 95 posto vode u mist mode-u i 66 posto u spray mode-u. René je razmišljao što ljudi obično rade u kupaonici. ‘To su uglavnom stvari poput pranja ruku, lica ili pranja zubi. Ne punite nikakve posude, tako da vam nije potrebna velika količina ili brzina protoka vode. Procijenili smo to i uvidjeli potrebu za nečim što isporučuje pravu količinu vode za pravu primjenu,’. Iz ove misli je nastala ideja o mlaznici s dva načina rada. Spray mode daje vodu određenom brzinom protoka i snagom koja se može koristiti za čišćenje kao što je struganje vlakana četkice za zube nakon njezine uporabe ili pranje prljavštine s ruku. Ako aktivnost zahtijeva samo lakše pranje, na scenu dolazi mist mode jer izbacuje prozračne kapljice dovoljne da navlaže kožu i površinu predmeta.

Izvor: IKEA

Inspirirano patentom

Ideja o ÅBÄCKEN mlaznici za vodu proizašla je iz Altered-ove patentirane mlaznice od mesinga s istom dvostrukom funkcijom. Obje su se tvrtke složile koristiti Altered-ovu patentiranu tehniku, a jedan od glavnih ciljeva partnerstva bio je stvoriti mlaznicu po cijeni koja bi je učinila dostupnom svima. IKEA piše da su takve mlaznice obično izrađene od metala i da mogu koštati više od 30 eura. Timovi su proučavali različite materijale kako bi izradili ovu mlaznicu i fokusirali se na plastiku. ‘Bio je logičan korak pokušati to učiniti s plastikom jer kad bismo mogli upotrijebiti određenu količinu reciklirane plastike, mogli bismo postići nisku cijenu, s pravom funkcionalnošću. Međutim, zbog veličine modela, izuzetno je kompaktan. Ima mnogo tehnologije unutra. Završili smo s prilično teškom i složenom konstrukcijom, a nakon što smo dobili prve prototipove, nismo bili zadovoljni stvarima poput uzorka raspršivanja’, kaže Rene. U pomoć je uskočio IKEA dobavljač iz Španjolske i razvili su mlaznicu za vodu koja koristi približno 40 posto recikliranog plastičnog materijala i 60 posto izvornih materijala – uglavnom keramičkih materijala i konstruirane plastike – za sve dijelove, uključujući pet adaptera i ključ za ventilaciju.  Dizajn mlaznice za vodu omogućuje dug životni vijek, s 3-godišnjim jamstvom, u skladu s jamstvom za IKEA ručne i nadglavne tuševe.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pročitaj više

[JAVNI POZIV] Za žene poduzetnice

Program EmpoWomen predstavlja svoj prvi javni poziv za žene poduzetnice koje vode deep tech start-upove u zemljama EU-a koje su trenutno manje zastupljene. EmpoWOMEN je