Kako gradski podatkovni prostori mogu transformirati dijeljenje podataka?

Zaklada FIWARE, neprofitna organizacija koja potiče korištenje otvorenih standarda pri razvoju pametnih rješenja, i SmartCitiesWorld, objavili su whitepaper kako bi pokazali kako gradski podatkovni prostori utiru put novoj eri dijeljenja podataka između različitih organizacija i pojedinaca. Predstavljen je tijekom ceremonije otvaranja nedavnog FIWARE Global Summita u Beču, koji je jedna od vodećih konferencija otvorenog koda za tvrtke, javne uprave, akademsku zajednicu, programere, tehnologe i stratege na kojima se raspravlja o izazovima i prilikama za otvorene inovacije oko digitalne transformacije.

Stvaranje gradskih podatkovnih prostora

City data spaces: A guide to building and operationalising data services sadrži doprinose ključnih igrača na tržištu uključujući Amazon Web Services (AWS), Data Competence Center for Cities and Regions (DKSR), Latitudo 40, Red Hat, Mobility Data Space, Engineering Ingegneria Informatica Spa, Deloitte i Urban Software Institute. Podatkovni prostori još uvijek su koncept u nastajanju za pametne gradove, ali već postoji niz aktivnih slučajeva upotrebe na tržištu koji pokazuju najbolje prakse. Ovaj dokument pruža stručne poglede na to kako podatkovni prostori transformiraju dijeljenje podataka i uspostavljaju nove okvire za stvaranje podatkovnih usluga koje mogu poboljšati urbane usluge i život.

“Podatkovni prostori imaju potencijal promijeniti način na koji se podaci dijele. S obzirom na složenost ekosustava pametnih gradova, oni će biti ključni za poboljšanje javnih usluga.”

Podatkovni prostori imaju mogućnost uvesti novi način dijeljenja podataka između različitih organizacija i pojedinaca. Oni zamjenjuju veze jedan-na-jedan, omogućujući podatkovnu suradnju između različitih partnera i fleksibilnost s novim partnerima. Zaklada FIWARE ključna je u uspostavljanju podatkovnih prostora i njihovom uvođenju u Europi i šire. Skup građevnih blokova za stvaranje interoperabilnih podatkovnih prostora u različitim aplikacijskim domenama, kojima FIWARE doprinosi svojom tehnologijom i znanjem, pruža funkcionalnost za omogućavanje interoperabilnosti pomoću definiranih sučelja i podatkovnih modela, pridonoseći puno višoj standardizaciji.

“Naš budući digitalni život sve će više gravitirati oko podataka – podataka koji opisuju što se događa oko nas, kada, gdje i zašto”, rekao je Ulrich Ahle, izvršni direktor, FIWARE Foundation. “Svijet će u budućnosti biti sve više povezan s posljedicom da će sve što se može povezati biti povezano i automatizirano. To zahtijeva da podatkovni prostori u različitim domenama budu interoperabilni. FIWARE zajedno sa svojom Globalnom zajednicom i partnerima ključni su stručnjaci na tržištu podatkovnih prostora koji podržavaju skalabilna i interoperabilna rješenja i suverenitet podataka.”

Ovaj dokument nastoji odgovoriti na glavna pitanja zašto, što i kako kada su u pitanju podatkovni prostori, uključujući:

  • Kako izgledaju najbolje prakse?
  • Koja je uloga FIWARE-a u stvaranju podatkovnih prostora?
  • Kako podatkovni prostori mogu očuvati suverenitet podataka i promicati povjerenje?
  • Gdje i kako se stvara vrijednost podataka?
  • Kako izgledaju konkretni slučajevi korištenja iz FIWARE zajednice i mreže?

“Podatkovni prostori imaju potencijal transformirati način na koji se podaci dijele, operacionaliziraju i čak unovčavaju između različitih organizacija,” dodao je Juanjo Hierro, tehnički direktor FIWARE Foundationa. “S obzirom na složenost ekosustava pametnih gradova, oni će biti ključni za poboljšanje javnih usluga.” 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pročitaj više

[JAVNI POZIV] Za žene poduzetnice

Program EmpoWomen predstavlja svoj prvi javni poziv za žene poduzetnice koje vode deep tech start-upove u zemljama EU-a koje su trenutno manje zastupljene. EmpoWOMEN je