Kazne za bacanje smeća iz automobila? Bliže su nego što mislite

Engleska ima ogroman problem sa smećem na prometnicama vrijedan 850 milijuna funti. Jedan startup koristi AI za njegovo rješavanje.

Littercam koristi računalni vid za otkrivanje bacanja smeća iz automobila. Ako ste ikada prošli kroz crveno svjetlo i nekoliko tjedana kasnije dobili kaznu na adresu onda će vam i princip LitterCam-a biti jasan. Britanska tehnološka tvrtka Littercam razvila je tehnologiju koja koristi umjetnu inteligenciju i računalni vid za otkrivanje bacanja smeća i prepoznavanje registarske pločice prekršitelja. Kamere se mogu montirati na rasvjetne stupove, semafore ili priključiti na postojeće CCTV kamere. Softver je relativno mlad, postoji tek šest mjeseci, ali već se isprobava u Kentu, središnjem Londonu, Essexu, Škotskoj i Nizozemskoj.

Smeće predstavlja značajnu prijetnju okolišu, a Ujedinjeno Kraljevstvo troši oko 850 milijuna funti na njegovo uklanjanje s prometnica. Uvođenje algoritma u policijski proces donosi niz izazova. Ali uklanjanjem potrebe za izravnom interakcijom s policijom, kamere također mogu obećati pravedniji tretman. U travnju prošle godine niz Littercam kamera postavljen je diljem Maidstonea, najvećeg grada u Kentu u Engleskoj, na unaprijed određenim lokacijama poput kružnih tokova i raskrižja gdje je bacanje smeća uobičajeno. Algoritam je uvježban za otkrivanje 10 najčešćih vrsta smeća, uključujući opuške, šalice i ambalažu od brze hrane. Kada računalo uhvati nekoga na djelu, registrira prekršaj i povezuje ga s registarskom pločicom. (Algoritam se također može koristiti za otkrivanje grafita i otpada uz rub ceste.)

[Image: Littercam]

Andrew Kemp, koji je osnovao Littercam 2019., napominje da softver nema prepoznavanje lica, a podacima mogu pristupiti samo ovlašteni agenti za provođenje zakona. Tijekom proteklih šest mjeseci tvrtka je usavršavala algoritam kako bi radio u svim vremenskim uvjetima i svim vrstama scenarija. Kada sustav bude potpuno operativan, Kemp predviđa da će Littercam moći procesuirati  prekršaj istog dana kada se dogodi. Te će informacije zatim biti poslane britanskoj Agenciji za licenciranje vozača i vozila, gdje će svaki unos pregledati agent za provođenje zakona. Littercam će zatim izdati obavijest o kazni registriranom vlasniku automobila, sa snimkama registarske pločice i prekršaja bacanja smeća. (U Engleskoj je maksimalna kazna £150, iako bacanje smeća uglavnom ostaje nekažnjeno.)

[Image: Littercam]

“U osnovi, radi se o promjeni ponašanja”, kaže Kemp, “ali šire gledano, mi smo tehnološka tvrtka koja se želi uhvatiti u koštac s izazovnim problemima u data science-u kako bi isporučila tehnologiju budućnosti, posebno iz ekološke perspektive.” Naravno, nitko ne voli zatrpane pločnike, ali smeće je više od estetike. Otpad se može isprati u vodene tokove i divlje životinje mogu ga zamijeniti za hranu, a raspadanje opušaka može trajati i do 10 godina. Kako bi odvratili građane od bacanja smeća, gradovi diljem SAD-a donose zakone protiv bacanja smeća, s kaznama u rasponu od 100 USD i osam sati čišćenja u Kaliforniji, do 3000 USD u Alabami, koja je 2019.  bacanje smeća – osobito onog otpada iz automobila — proglasila prekršajem za koji je propisana kazna zatvora.

I brojne druge europske zemlje propisale su velike kazne za bacanje smeća po ulicama, cestama i autocestama no svi su imali problema s provedbom. Ovakav sustav omogućio bi lakše hvatanje prekršitelja.

U Hrvatskoj su neki gradovi na svojim upravljačkim razinama uveli kazne za bacanje smeća i opušaka po ulicama u svoje preavilnike o komunalnom redu no pitanje je koliko se te mjere provode.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pročitaj više

[JAVNI POZIV] Za žene poduzetnice

Program EmpoWomen predstavlja svoj prvi javni poziv za žene poduzetnice koje vode deep tech start-upove u zemljama EU-a koje su trenutno manje zastupljene. EmpoWOMEN je