Objavljen je Javni poziv za sufinanciranje električnih vozila – prijave se zaprimaju od ponedjeljka 27. lipnja

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost upravo je objavio “Javni poziv za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila“. U njemu je definiran datum početka dodjele poticaja te su objašnjenja svih detalja. Prijave na natječaj za sufinanciranje električnih vozila počinju 27. lipnja u 8 sati. Prodajni predstavnici će od tada putem Fonda moći započeti s prijavama aplikacija korisnika za sufinanciranje vozila. Detalje o načinu podnošenja prijave, potrebnoj dokumentaciji i realizaciji kupnje uz poticaje možete pronaći na stranici Fonda.

Za poticanje kupnje energetski učinkovitih vozila Fond je u 2022. osigurao 108,3 milijuna kuna. U odnosu na prošlu godinu, povećali su ukupni budžet za građane i tvrtke koji će sad iznositi 103,3 milijuna kuna. Prošle godine su osigurali 90 milijuna kuna, dok je ostatak budžeta od 5 milijuna kuna namijenjen za javni sektor. Iz Fonda su već prije najavili da će način prijave za građane i tvrtke biti istovjetan prošlogodišnjem. Krajem svibnja objavljen je javni poziv za iskaz interesa prema distributerima automobila, a danas i javni poziv za sufinanciranje kupnje električnih vozila za građane i tvrtke. Iznosi poticaja po vozilu ove se godinu neće mijenjati te će iznositi 20 do 70 tisuća kuna, ovisno o kategoriji vozila i vrsti pogona.

Nema kritiziranog “najbržeg prsta”

To znači da će se i ove godine provedba dodjele bespovratnih sredstava za kupnju ekoloških vozila provoditi po proceduri koja je uvedena lani, a pokazala se kao efikasnija od dotadašnje prakse. Prošle je godine uveden nov, izmijenjeni proceduralni način, prema kojem se izbjegao famozni “najbrži prst”. Model prema kojem su poticaje dobivali oni koji su se uspjeli prvi prijaviti kritizirali su i građani i pravne osobe. Sustav je bio  neuspješan jer je na koncu samo 50 posto građana kojima je poticaj odobren, taj poticaj i iskoristilo.

Novim sustavom građani i pravne osobe na javni poziv više se ne prijavljuju neposredno. Prijave idu putem ovlaštenih trgovaca motornih vozila u Republici Hrvatskoj. Tako će i ove godine Fond prvo raspisati javni poziv na koji će se moći javiti trgovci. Oni će putem aplikacije Fonda prijaviti prodajna mjesta i dostupne modele vozila. Na njihovim prodajnim mjestima građani i pravne osobe dobit će ponudu za vozilo i trgovci će za njih obaviti prijavu za poticaje.

Prema informacijama iz Fonda, iskorištenost sredstava s prošlogodišnjeg javnog poziva je puno bolja nego je to bilo prethodnih godina. No točnu analitiku još uvijek nemaju jer se rok za kupnju vozila, odnosno iskorištavanje rezerviranih sredstava prolongirao zbog produženih rokova isporuke automobila na globalnoj razini.

Procedura nakon uspješne rezervacije poticaja je, dakle, poput lanjske. Kupac će biti dužan uplatiti minimalni predujam od 7% traženih sredstava Fonda, primjerice ako se traži poticaj od 70.000 kuna, trgovcu će morati uplatiti 4900 kuna. Rok isporuke i korištenja poticaja bit će devet mjeseci od odobrenja sufinanciranja.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pročitaj više

[JAVNI POZIV] Za žene poduzetnice

Program EmpoWomen predstavlja svoj prvi javni poziv za žene poduzetnice koje vode deep tech start-upove u zemljama EU-a koje su trenutno manje zastupljene. EmpoWOMEN je