Pametni građani za pametnije gradove

Kada govorimo o pametnim gradovima, dominiraju tehnološki pojmovi. Govorimo o tome kako će, „big data“, IoT- Internet stvari, umjetna inteligencija, algoritmi te senzori i automatizacija, između ostalog, promijeniti i inovirati naše gradove, čineći život urbanim građanima boljim.

Najčešće, kada razmišljamo o pametnim gradovima iz perspektive novih tehnologija, ‘građani se često smatraju isključivo korisnicima, ispitivačima ili potrošačima. Često se zanemaruje njihova uloga kao inovatora i kreatora razvoja pametnog grada. Jer činjenica je da osoba koja živi u nekom gradu, svakodnevno prolazi brojne situacije, može imati puno više uvida u problematiku svog kvarta, zajednice i grada u cjelini.

Moramo redefinirati način na koji vidimo pametni grad, udaljiti se od definicija koje se usredotočuju isključivo na tehnologiju kao čarobno rješenje za rješavanje svih urbanih izazova, i umjesto toga promatrati tehnologiju kao potencijalni pokretač ili alat. Moramo promovirati „pametni” koncept, ohrabrujući građane da postanu aktivni sudionici pokreta pametnih gradova.

Dolazak „smartivista“

“Smartivist” je osoba koja razumije, podržava i promiče pozitivne značajke pametnih gradova i implementacije inovativnih tehnologija u svakodnevni život. Smartivist shvaća nužnost zelenog okoliša i održivog razvoja. Smartivisti su kritični i konstruktivni i predstavljaju jedan od najvrjednijih izvora informacija za provoditelje strategija pametnih gradova.

Smartivisti s inovativnim idejama potiču brže promjene na tehnološkoj ali i socijalnoj komponenti pametnog grada. Inicijative poput Incredible Edible u Velikoj Britaniji odražavaju važnost smartivista u načinu na koji se njihove zajednice suočavaju s novim izazovima – od društvene izolacije do klimatskih promjena. Incredible Edible je projekt koji je 2007. pokrenula grupa građana iz sela Todmorden u Velikoj Britaniji, a usmjeren je na proizvodnju hrane u zajednici. Od neiskorištenih javnih prostora, do komadića zemlje uz ceste, grupa Incredible Edible krenula je sa sadnjom i uzgojem korisnog bilja, povrća i žitarica, gdje god je mogla, da bi na kraju dobila i dozvolu za svoje akcije od lokalnih vlasti. Incredible Edible prešao je iz lokalne inicijative u globalni pokret koji je naveo lokalne vlasti diljem svijeta da ponude podršku ili čak pokrenu vlastite projekte urbanog uzgoja.

Kolektivna inteligencija i moć velikog broja „smartivista“, koji su često stručnjaci u svojim područjima i/ili visoko motivirani građani koji koji se snažno identificiraju s gradom ili zajednicom u kojoj je nešto što može uvelike ubrzati napore pametnog grada. Visok stupanj predanosti i kvaliteta doprinosa koje “smartivisti” daju je nešto što treba poticati, njegovati i nagraditi.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pročitaj više

[JAVNI POZIV] Za žene poduzetnice

Program EmpoWomen predstavlja svoj prvi javni poziv za žene poduzetnice koje vode deep tech start-upove u zemljama EU-a koje su trenutno manje zastupljene. EmpoWOMEN je