Plug Turn pametni znak montiran kod Tower Centra Rijeka

Nakon što je u prosincu 2019. najavljen europski zeleni plan, EU sada radi na tome da do 2050. godine u sklopu opširnije inicijative prijelaza na klimatski neutralno gospodarstvo smanji emisije stakleničkih plinova iz prometa za 90 % u odnosu na razine iz 1990. godine. Ključan dio smanjenja emisija iz cestovnog prometa čini prijelaz na alternativna goriva s nižim emisijama ugljika, među kojima je najčešći novi izvor električna energija, posebice u slučaju osobnih vozila.

Uvođenje infrastrukture za punjenje koje prati porast broja električnih vozila u upotrebi ključno je kako bi se omogućio prijelaz na upotrebu alternativnih goriva i kako bi se do 2050. gotovo sve emisije iz vozila svele na nultu razinu. Krajnji je cilj politika učiniti punjenje električnih vozila jednako jednostavnim kao punjenje spremnika konvencionalnih vozila kako bi se električnim vozilima moglo putovati bez poteškoća diljem EU-a. EU se u nastojanju da postigne taj cilj suočava sa sljedećim međusobno povezanim problemima: s jedne strane nedostatak infrastrukture za punjenje vodi do ograničenog porasta broja električnih vozila, dok je s druge strane za povećanje ulaganja u takvu infrastrukturu potrebno više sigurnosti u pogledu porasta tog broja.

U Hrvatskoj kroz zadnjih nekoliko godina vidimo kontinuiran porast broja električnih osobnih vozila s očekivanim utrostručenjem do 2025. godine. Njihov rast naravno uvjetuje i potrebu za sve većim brojem punionica. S rastućim brojem lokacija na kojima građani mogu koristiti usluge punionica za električne automobile javlja se i potreba za adekvatnom signalizacijom koja vlasnicima električnih vozila može u stvarnom vremenu dati informaciju ima li dostupnih punionica na lokaciji koja im je blizu.

Korisnici prilikom ulaska na navedene lokacije trenutno ne dobivaju informaciju nalazi li se na lokacijama punionica električnih vozila te ne znaju da li je ta punionica zauzeta ili dostupna te u kojoj mjeri. Iz tog razloga dolazi do stvaranja gužvi i smanjenja protočnosti prometa. Pametni znak PlugTurn će riješiti taj problem na način da će svi korisnici električnih punionica dobiti pravovremenu informaciju o dostupnosti električne punionice na lokacijama te da li je ta punionica zauzeta ili slobodna. Time će se smanjiti broj nepotrebnih ulazaka na privatne parkinge i parkinge trgovačkih centara, što će utjecati na protočnost prometa i smanjenje količine štetnih ispušnih plinova na tom području. Osim toga vlasnici parkinga, trgovačkih centara i punionica imati će pristup podacima koje PlugTurn prikuplja svojim paketom senzorike. Temeljem informacija koje dobiva kroz senzoriku može donositi bitne odluke o unaprijeđenju poslovanje i okretanju zelenoj ekonomiji. 

Surinmo – podprojekt CEKOM-a za pametne gradove ima za cilj razviti platformu za upravljanje mrežama javno dostupnih punionica, te razviti i testirati sustav eZnakova i sustav eRaskrižja gradskog prometnog centra Rijeke koji bi se također povezali u buduću SmartCity.SURINMO platformu.

Exevijev proizvod PlugTurn će implementirati senzorska rješenja koja će sakupljati podatke o okruženju i pružati preduvjete za analizu. Kompletan projekt je baziran na inovaciji odnosno kombinaciji novih tehnologija te nove industrije bazirane na upotrebi eTinte. Nakon izrade prvih primjeraka  u trenutnoj fazi projekta CEKOM, testni primjerak Plug Turn uređaja montiran je na lokaciju riječkog Tower Centra.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pročitaj više

[JAVNI POZIV] Za žene poduzetnice

Program EmpoWomen predstavlja svoj prvi javni poziv za žene poduzetnice koje vode deep tech start-upove u zemljama EU-a koje su trenutno manje zastupljene. EmpoWOMEN je