Pridružite nam se na konferenciji „Pametni gradovi – prilika za suradnju i jačanje regionalne konkurentnosti“

Konferencija pod nazivom „Pametni gradovi – prilika za suradnju i jačanje regionalne konkurentnosti“ koja će se održati u petak, 20. siječnja 2023. godine s početkom u 9 sati i 30 minuta u dvorani 006 Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci na adresi Sveučilišna avenija 4.

Kroz konferenciju „Pametni gradovi – prilika za suradnju i jačanje regionalne konkurentnosti“ predstavit ćemo aspekte suradnje ustrojene unutar projekta CEKOM za pametne gradove koji rješavaju izazove s kojima se gradovi nose, poput prometa, energetike, ekologije, infrastrukture, upravljanja resursima… Centralni dio konferencije bit će panel rasprava pod nazivom „Učinkovita suradnja na projektima istraživanja i razvoja“ kroz koju će predstavnici različitih dionika okupljenih unutar projekta CEKOM za pametne gradove posvjedočiti o iskustvima stečenim u provedbi ovog istraživačko-razvojnog projekta. Osim nekoliko prezentacija vezanih uz primjere dobre suradnje na projektu, čut ćemo i više o interoperabilnosti unutar projekta, a osvrnut ćemo se i na novu financijsku perspektivu Europske Unije te potencijalne načine financiranja projekata kojima bi se implementirala rješenja za pametne gradove ali i stvorio temelj za nove projekte poput CEKOM-a za pametne gradove koji bi potencirali međusektorsku suradnju.

CEKOM za pametne gradove je najveći razvojni projekt u Hrvatskoj u području informacijsko komunikacijskih rješenja usmjerenih na poboljšanje kvalitete života građana, a kroz projekt se razvija čak 36 inovativnih proizvoda i usluga u području tehnologije pametnih gradova sa značajnim tržišnim potencijalom, a otvoreno je više od 50 radnih mjesta.

Sam projekt podrazumijeva partnerstvo u inovacijskom klasteru koji povezuje gospodarske subjekte (Ericsson Nikola Tesla, Hrvatski Telekom, Alarm Automatika, Exevio, Smart Sense, Combis, iOLAP, Apsolon…) i organizacija za istraživanje i širenje znanja (Pomorski Fakultet, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Sveučilište u Rijeci) na projektima istraživanja i razvoja u pametnim gradovima. Također, u projektu sudjeluju i riječka komunalna i trgovačka društva Energo, Vodovod i Kanalizacija te Rijeka Plus, a uspostavljena je i značajna suradnja s civilnim društvom te građanima, i to kroz Urbani Laboratorij koji služi kao mjesto komunikacije i interakcije projekta prema zainteresiranim javnostima.

Sam projekt je rezultat zajedničke prijave i razrade šest istraživačko-razvojnih projekata od strane 20 partnera na temelju poziva Podrška razvoju centara kompetencija u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Program konferencije nalazi se na linku, a sudjelovanje možete prijaviti putem online obrasca.

Zahvaljujemo se Sveučilištu u Rijeci na podršci i suorganizaciji konferencije.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pročitaj više

[JAVNI POZIV] Za žene poduzetnice

Program EmpoWomen predstavlja svoj prvi javni poziv za žene poduzetnice koje vode deep tech start-upove u zemljama EU-a koje su trenutno manje zastupljene. EmpoWOMEN je