Pridružite nam se u CEKOM DEMO LAB-u

CEKOM DEMO LAB dan je posvećen predstavljanju odnosno demonstraciji dijela proizvoda i usluga koje su naši partneri razvijali kroz 3 godine projekta CEKOM za pametne gradove.

CEKOM za pametne gradove je najveći hrvatski istraživačko-razvojni projekt iz područja informacijsko komunikacijskih rješenja. Usmjeren je na implementaciju koncepta pametnog grada u svaku sferu gradskog života, a jedinstveni mu je cilj podizanje kvalitete života za građane Rijeke.

Prije samog kraja projekta CEKOM za pametne gradove očekuje nas još jedno javno predstavljanje proizvoda i rješenja i to iz tri potprojekta koja se bave temama gospodarenja otpadom te sigurnosti prometa i njegove održivosti.

Predstavljanje za sve zainteresirane građane će se održati u petak, 17. veljače, u prostoru RiHub-a, na adresi Ivana Grohovca 1/a s početkom u 10 sati.

Kroz CEKOM DEMO LAB biti će predstavljeni rezultati 3 CEKOM potprojekta: Surinma, Connected Traffic-a i Energy&Environment-a.

Energy&Environment se bavi tematikom održivog gospodarenja resursima i osiguranja energetske održivosti gradova. Temama koje sve više dobivaju na značaju pogotovo rastom i razvojem urbanih područja. Na projektu su sudjelovali Energetski institut Hrvoje požar, Elektrokovina Plus, Apsolon, SmartIS i Hrvatski Telekom. Jedan od sigurno građanima najzanimljivijih proizvoda koji će proizaći iz E&E podprojekta i koji će biti predstavljen u CEKOM DEMO LAB-u je sustav Smart Waste.

Osim što će građani moći uživo vidjeti primjer „pametnog“ spremnika za otpad, upoznati će sve komponente sustava koje uključuju mobilne aplikacije za gospodarenje otpadom koje su osim komunalnim službama namijenjene i građanima. Korištenjem SmartWaste aplikacije građani se direktno uključuju u proces gospodarenja otpadom.

Potprojekt Connected Traffic bavi se još jednom osjetljivom gradskom temom, prometom. Prometne gužve i sve ono što iz njih proizlazi današnja su svakodnevica. U nastojanju da se upravljanje prometnim sustavom podigne na višu razinu, partneri u CT-u rade na rješenjima koja će omogućiti efikasnije korištenje javno-privatne infrastrukture, resursa i imovine na području prometa s ciljem zaštite okoliša, povećanja sigurnosti, te postizanja održivosti prometnog sustava.

Građanima će na CEKOM DEMO LAB-u biti predstavljeni stvarni scenariji koji se svakodnevno događaju u prometu kojima će partneri pokazati što ova tehnološka rješenja znače za efikasniji i sigurniji gradski promet.

Surinmo je posljednji potprojekt koji će biti predstavljen građanima. Surinmo rješenja nadovezuju se na Connected Traffic i bave se održivim i zelenim prometom. Partneri Hrvatski Telekom, Rijeka Plus, Exevio i Smart Sense  demonstrirati će nekoliko rješenja vezanih uz promet kao što su eZnakovi i eRaskrižja te sustav Car Sharinga.  Posjetitelji će također uživo moći vidjeti električni automobil koji je spojen  na sustav Car Sharinga te se upoznati s načinom rada tog koncepta.

Program predstavljanja možete pogledati ovdje.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pročitaj više

[JAVNI POZIV] Za žene poduzetnice

Program EmpoWomen predstavlja svoj prvi javni poziv za žene poduzetnice koje vode deep tech start-upove u zemljama EU-a koje su trenutno manje zastupljene. EmpoWOMEN je