Program Obzor Europa predstavljen na radionici u RI Hub-u

U organizaciji Grada Rijeke u četvrtak, 28. rujna u prostorima RiHuba (Ivana Grohovca 1/A) održano je jednodnevno međunarodno događanje pod nazivom EU funded research and innovation in Croatia: Where do we stand today?.

Kroz program događanja, tridesetak sudionika je uz vodstsvo stručnjaka i predstavnika uspješnih primjera navigiranja programom Obzor Europa, detektiralo izazove vezani uz prijavu i provedbu projekata Obzora Europa, programa EU-a za istraživanje i inovacije.

Osim pregleda i statistika prethodnog financijskog razdoblja, posjetitelji su imali priliku upoznat se s potencijalima i prilikama koje ovaj program donosi. Inače, Obzor Europa jedan je od ključnih instrumenata Unije za jačanje Europskog istraživačkog prostora, osnaživanje europske konkurentnosti, usmjeravanje i ubrzavanje digitalne i zelene tranzicije, europskog oporavka, pripravnosti i otpornosti, što ga čini najambicioznijim te ujedno i najvećim transnacionalnim okvirnim programom za istraživanje i inovacije u svijetu. Neki od ciljeva ovog programa su jačanje učinka istraživanja i inovacija na razvoj, potpora pristupu inovativnim rješenjima i njihovom prihvaćanju u europskoj industriji, poticanje svih oblika inovacija, olakšavanje tehnološkog razvoja, demonstracija i prijenos znanja i tehnologije, jačanje uvođenja i iskorištavanja inovativnih rješenja…

Jedan od sigurno najznačajnijih doprinosa radionice bilo je izlaganje zanimljivih primjera projekata iz područja Jadranske Hrvatske, pa su tako predavanja održali Ivona Miketa iz tvtke Bio-Mi, koja je prema najnovijim statističkim podacima Europske komisije prva u Hrvatskoj na ljestvici među privatnim organizacijama po broju projekata, ali i po iznosu povučenih sredstava, Tina Matovina Trbojević iz Maritime Center of Excellence, koja je otkrila kako projekti istraživanja mogu unaprijediti cjelokupni maritimni sektor, te neovisni istraživač i konzultant Francesco Molinari. A da je ikakav razvoj te inovativno promišljanje nemoguće bez akademskih partnera potvrdila je Ivana Klarin sa Sveučilišta u Rijeci, te međunarodni gosti – Grazia Concilio, Politecnico di Milano i Pau Rausell Koster, University of Valencia.

Centralni dio događanja bila je panel rasprava pod nazivom How can we do better? kroz su panelisti pokušali odgovoriti i na pitanja vezana uz nedostatan broj hrvatskih partnera u svojstvu prijavitelja. Predstavnici privatnog, javnog i akademskog sektora zajedničkim su snagama pokušali  iznaći rješenja koja bi trebala poboljšati hrvatske statistike u okviru provedbe ovog programa Europske unije. Dodatno, program je imao i snažnu praktičnu dimenziju kroz predavanje Filipa Pravice, dugogodišnjeg tehničkog evaluatora projekata, u sklopu kojeg su polaznici saznali praktične informacije koje će im pomoći u pripremi projektnih prijedloga za program Obzor.

 

Događanje je realizirano u sklopu provedbe europskog projekta MESOC (Measuring the Social Dimension of Culture) koji je financiran sredstvima iz Obzora 2020 – Okvirni program EU za istraživanje i inovaciju.

 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pročitaj više

[JAVNI POZIV] Za žene poduzetnice

Program EmpoWomen predstavlja svoj prvi javni poziv za žene poduzetnice koje vode deep tech start-upove u zemljama EU-a koje su trenutno manje zastupljene. EmpoWOMEN je