Španjolska Sevilla i ciparski Pafos proglašeni su pametnim turističkim destinacijama Europe za 2023

Europska prijestolnica pametnog turizma prepoznaje izvanredna postignuća u pametnom turizmu u europskim gradovima.

SEVILLA – Europska prijestolnica pametnog turizma 2023

Sevilla je glavni grad španjolske autonomne zajednice Andaluzije i četvrta najveća metropola u Španjolskoj. Grad bogate povijesti i tradicije, Sevilla je dom trima lokacijama svjetske baštine UNESCO-a. Europska referenca uspješnog strateškog partnerstva, Sevilla je postala središte turističkih inovacija i poslovnog razvoja zahvaljujući integriranoj viziji koja kombinira infrastrukturu, javne i privatne inicijative te međunarodne događaje. Grad ima prostore za poduzetništvo i promicanje kreativnih kulturnih industrija i dom je Andalucia Media Alliance (AMA), glavnog klastera kreativnih i kulturnih industrija u audiovizualnom sektoru u Andaluziji. AMA, privatni neprofitni subjekt, poslovni je akcelerator posvećen industrijskom istraživanju i prijenosu tehnološkog znanja u sektoru TIME (telekom, internet, mediji i zabava). Ostali primjeri strateških partnerstava su Vodafonov Sevilla Lab za pametne gradove, dizajniran za pružanje transparentnosti javnim tijelima kombiniranjem analitičkih sposobnosti s integracijom višestrukih izvora podataka i industrije 4.0, te Tourism Innovation Summit, najveći međunarodni događaj posvećen inovacijama primijenjen na turizam koji će do 2030. biti smješten u Sevilli.

Photo by Joan Oger on Unsplash
Photo by Joan Oger on Unsplash
Vodeći u borbi protiv klimatskih promjena

Kao jedan od gradova najugroženijih globalnim zatopljenjem, Sevilla ima sveobuhvatnu srednjoročnu i dugoročnu viziju da postane klimatski neutralan grad do 2030. godine, a turizam je usklađen s tom vizijom kroz Turistički plan Seville i Planove održivosti turizma. Grad je pokrenuo revolucionarne projekte za postizanje klimatske neutralnosti, temeljene na bioklimatskim i zdravim parametrima iz tradicionalne arhitekture (korištenje biljaka, vode, materijala itd.) i tehnoloških inovacija. Kroz Horizonte Sevilla Inteligente, grad je pretvorio 264 javne zgrade u pametne i energetski održive zgrade (5 milijuna eura ulaganja) i radi na najsuvremenijim rješenjima za suočavanje s visokim temperaturama, kako u javnom prostoru tako iu javnim zgradama uz pomoć projekta LIFE WATERCOOL.

Slično tome, Sevilla ulaže u prometne sustave s niskim emisijama i autobusne linije velikog kapaciteta, a Ured za pametni turizam Seville vodi inicijative za razvoj održivog urbanog turizma kao što je Sustainable Urban Tourism Lab, laboratorij za društvene i urbane inovacije organiziran oko misija za rješavanje izazova Zajednička Sevilla i postpandemijski turizam te SmartSpace, prostor inkubatora za poduzetništvo i obuku u održivom urbanom turizmu.

Photo by Henrique Ferreira on Unsplash
Photo by Henrique Ferreira on Unsplash
Tehnologija i inovacija u službi javnosti

Sevilla je implementirala projekte kao što je “Sevilla Smart Accessibility Tourist & Events” za poboljšanje pristupačnosti i upravljanja urbanim prostorom kroz radnje temeljene na ICT-u (GIS tehnologija i AI alati) analizirajući i obrađujući sve informacije uspostavom korektivnih radnji i dizajniranjem pristupačnih ruta između četvrti, svih koji je dostupan korisnicima putem aplikacije Seville Accessible.

Isto tako, grad je potaknuo potpunu povezanost u područjima obilnog priljeva turista i senzorizaciju javnih zgrada (dobra od kulturnog interesa, muzeja, hotela, prometne infrastrukture itd.) kao IoT čvorova (Internet stvari) koji doprinose svim informacijama gradskoj platformi. Sevilja je lider u razvoju FIWARE-a, javne i otvorene platforme za razvoj aplikacija i internetskih usluga koje pokreće EU. Na temelju FIWARE tehnologije Sevilja je 2016. pokrenula svoj portal otvorenih podataka i Smart Tourist System koji kombinira, analizira, objavljuje i izvlači značajne informacije iz turističke destinacije te generira prediktivnu analizu za donošenje odluka. Slično tome, grad je prilagodio neke od svojih najpopularnijih i ekonomski utjecajnih događaja s posebnim mjerama pristupačnosti koje integriraju karte, rute i znakove, kao i sigurnosne kamere za kontrolu prometa i otkrivanje incidenata, sustav kontrole rasvjete i AI alate za integrirano upravljanje sigurnošću u gradsku platformu, kako bi se smanjio rizik od incidenata tijekom velikih događaja.

PAFOS – Europska prijestolnica pametnog turizma 2023

Glavni grad Cipra u rimsko doba, Pafos, cjelogodišnje je turističko odredište i jedno je od najrazličitijih i povijesno najbogatijih područja na otoku.

Pretvaranje količine u kvalitetu uz inovativnost i kreativnost

Pafos je jedno od najpopularnijih turističkih odredišta na Cipru i privlači većinu posjetitelja koji dolaze na otok. Cijeli grad je uvršten na UNESCO-ov popis svjetske baštine i ljudi mogu otkriti važna mjesta od interesa, kao što su UNESCO-ov arheološki park Kato Pafos, srednjovjekovni dvorac uz drevnu luku, Stari grad, među ostalima. Ovo bogato područje privlači preko 550.000 međunarodnih posjetitelja s prosječnim trajanjem boravka od 8 dana, ima kapacitet od 12.000 licenciranih turističkih kreveta i procjenjuje se da turistička industrija u gradu Pafosu zapošljava oko 14.000 ljudi. Grad trenutačno intenzivno ulaže u regionalnu infrastrukturu, turističke proizvode, ponuđene usluge i iskustva, turističku tehnologiju i zaštitu okoliša. Pafos se transformirao iz tradicionalnog masovnog turističkog odredišta sunca i mora u modernu i inovativnu turističku destinaciju.

Photo by Dyomir Kalaitsev on Unsplash
Photo by Dyomir Kalaitsev on Unsplash
Zaštita pristupa vodi na otoku

Pafos je usvojio UN-ove ciljeve održivog razvoja koji se odnose na održivost turizma, što uključuje pristupačnu i čistu energiju, industrijske inovacije i infrastrukturu, održive gradove i zajednice, odgovornu potrošnju i proizvodnju, klimatske akcije i partnerstva za postizanje ciljeva.  Od početka programa Plave zastave, certifikacije Zaklade za obrazovanje o okolišu (FEE) za plaže, marine ili održive turističke operatere, Pafos je dobio status Plave zastave za nekoliko plaža. Za 2021. 6 plaža u skladu je s određenim skupom kriterija koji se odnose na kvalitetu vode, pružanje informacija, ekološko obrazovanje, sigurnost i upravljanje okolišem. Briga grada o vodi proteže se i na pitku vodu, a pokrenut je i projekt Smart Water Management. Glavna svrha grada je postići optimalno korištenje raspoloživih vodnih resursa, osiguravajući količinu i kvalitetu pitke vode kroz infrastrukturu vodoopskrbne i distribucijske mreže, uz postizanje znatno nižih troškova održavanja i rada. Projekt uključuje nabavu, instalaciju i rad opreme i softvera, kao i usluge za implementaciju pametnog i integriranog Sustava upravljanja vodnim resursima. Očekuje se da će se gubici vode smanjiti s 33% na 10-15%.

Gdje mit susreće tehnologiju

Pafos je u srcu mita o Afroditi, s plažom na kojoj je prema legendi ona rođena. Grad nudi novo iskustvo posjetiteljima uz mogućnost – uskoro – besplatnog preuzimanja aplikacije Myth of Aphrodite, nakon uspjeha pilot projekta koji koristi AR (proširenu stvarnost). Korisnici će moći skenirati relevantne fotografije Afrodite na tri različita mjesta na plaži, kako bi uživali u Afroditi u stvarnom okruženju putem svojih pametnih uređaja. Scene uključuju mitsku božicu koja izlazi iz morske pjene, sjedi na stijeni i čita knjigu na plaži. Korisnici zatim mogu komunicirati i pronaći informacije o aplikaciji, s lokacijama i opisom. Ljubitelji kulture ili istraživači, svi mogu preuzeti aplikaciju i uživati u njoj.

Photo by Nikolai Rubanov on Unsplash
Photo by Nikolai Rubanov on Unsplash
Pafos Aphrodite Festival – Opera u UNESCO-vom gradu

Od 1999. godine početkom rujna u gradu se održava Pafos Aphrodite Festival. Promiče nematerijalnu baštinu opere i uspostavljen je kao kulturni događaj međunarodnog priznanja s visokim preduvjetima za umjetničku izvedbu i administrativnu učinkovitost. Svake godine postoji veliki interes međunarodne publike turista i posjetitelja, s trodnevnim predstavama koje su uvijek rasprodane. Uz impozantnu srednjovjekovnu tvrđavu Pafos i more kao pozadinu, događaj privlači sponzore koji ga podržavaju. Ova manifestacija već 20 godina uspješno privlači kulturni turizam.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pročitaj više

[JAVNI POZIV] Za žene poduzetnice

Program EmpoWomen predstavlja svoj prvi javni poziv za žene poduzetnice koje vode deep tech start-upove u zemljama EU-a koje su trenutno manje zastupljene. EmpoWOMEN je