Top 5 trendova u pametnim gradovima za 2023.

Kako gradovi postaju pametniji, redefiniraju i prilagođavaju urbane ekosustave novim načinima funkcioniranja i života građana. Tehnološko ubrzanje kao rezultat pandemije u posljednje dvije godine također je donijelo toliko promjena u gradske strukture da se ponekad čini kao da smo brzo skočili u budućnost.

Pametni gradovi izgrađeni su na nizu slojeva koji se međusobno povezuju i određuju kako grad općenito funkcionira. Miješajući tehnološke aplikacije, podatke i javnu upotrebu, stvara se ekosustav koji se neprestano transformira i prilagođava ne samo potrebama građana, već i novonastalim inovacijama koje imaju potencijal pojednostaviti urbano planiranje i poboljšati kvalitetu života za sve.

Brzi pregled najnovijih događanja također nam daje uvid u to kako će se gradovi nastaviti razvijati dok gledamo 2023. i kasnije. Imajući to na umu, pogledajmo neke od glavnih trendova i predviđanja za pametne gradove u 2023.

1. Pametno zdravlje

Vidjeli smo kako se ovaj trend javlja i razvija s pandemijom COVID-19. Pametne tehnologije podržavaju ne samo dijagnozu i liječenje, već također u velikoj mjeri pokreću prevenciju i brigu o sebi, smanjujući ogroman pritisak na naše zdravstvene sustave i ljude kojima je to potrebno. Analitika podataka također pomaže u stvaranju prilagođene zdravstvene skrbi za pojedince i njihove obitelji, na temelju njihovih individualnih potreba, te omogućuje daljinsko praćenje kroničnih stanja.

2. Kružno gospodarstvo će transformirati javni prijevoz

Iako je velik dio kružnog gospodarstva trenutačno usmjeren na smanjenje ambalažnog i tekstilnog otpada, kružni dizajn također se probija u industriju javnog prijevoza korištenjem materijala s niskim udjelom ugljika, planiranim povećanjem vijeka trajanja vozila ( osobito električnih), te pomak s planiranog zastarjevanja na ponovnu proizvodnju i recikliranje.

3. Digitalna transformacija i povezanost

S povećanom potražnjom za propusnošću i međusobnom povezanošću između sustava, ovaj će trend zahtijevati od gradskih vlasti i struktura da uvijek iznova prilagode način na koji rade. To je često već izazov, ali unutar tog izazova nastaju rješenja, jer može postaviti bolje digitalne premise za stalne promjene u načinu na koji funkcioniraju pametni gradovi. Umjetna inteligencija (AI), strojno učenje (ML) i tehnologije oblaka sve će više omogućiti buduće mreže, na kraju ustupivši mjesto planiranom pokretanju 6G mreža oko 2028. godine.

4. Pametna energija

Već ulažemo sve više u čistu energiju i podupiremo gradove da postanu otporniji, a pritisak da to učinimo samo će se povećavati jer je to na svjetskom dnevnom redu već neko vrijeme. To uključuje korištenje održivih i etičkih materijala, ekološki prihvatljivih dizajna koji učinkovito koriste resurse, sustava koji se napajaju obnovljivim izvorima energije i digitalnih tehnologija za prilagodbu upotrebi. Ovo energetsko preoblikovanje također pomaže stvaranju i provedbi kružnog gospodarstva.

5. Uključivanje  građana

Pametan grad ne može postojati bez svog glavnog temeljnog stupa – svojih građana. Tehnološki napredak potaknut će jače povjerenje između građana i institucija i potaknuti građansko sudjelovanje. Postojeće aplikacije već omogućuju građanima prijavljivanje lokalnih problema i povećanje umreženosti unutar zajednice što olakšava dijeljenje resursa. Ovi trendovi i razvoji koji dolaze s njima su tu da premoste praznine unutar postojećih urbanih struktura i pomognu u stvaranju snažnijeg sustava koji lakše funkcionira i pruža više građanima kao dio pametnijeg, boljeg načina života.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pročitaj više

[JAVNI POZIV] Za žene poduzetnice

Program EmpoWomen predstavlja svoj prvi javni poziv za žene poduzetnice koje vode deep tech start-upove u zemljama EU-a koje su trenutno manje zastupljene. EmpoWOMEN je