U veljači 2024. u orbitu će biti lansiran prvi hrvatski satelit! I naš Exevio je uključen u projekt!

Prvi hrvatski satelit CroCube poletjet će u Zemljinu orbitu za četiri mjeseca – u veljači 2024. godine, a tamo će ga ponijeti Falcon 9, lansirno vozilo Elona Muska.

Prema riječima Daniele Jović, žene koja stoji na čelu prve hrvatske svemirske misije i voditeljice projekta CroCube, ovo je tehnološki eksperiment i hrvatski satelitić (dimenzija 10x10x10cm i težine 1.1 kg) zapravo ima zadaću dokazati da smo spremni za takve misije i da imamo tehnologiju koja funkcionira u takvim uvjetima. To se inače zove ‘In-orbit demonstration’, dakle demonstracija neke tehnologije u orbiti. CroCube će imati dva korisna tereta. Prvi je kamera koja će se uključivati uvijek kad satelit dođe iznad Hrvatske i slat će fotografije. Drugi korisni teret je Astrotron 1000 koji su napravili u zagrebačkom Pulsar Labsu. To je – pojednostavljeno rečeno – sustav malih računala koje će imati zadatak opažanja – dakle mjerenje svjetla i šumova, i raditi analizu. Svi ti podaci iz ovog tehnološkog eksperimenta bit će dostupni svim građanima Hrvatske, a svrha je inspiracija i motivacija naših ljudi da krenu razmišljati o daljnjim projektima i eksperimentima i da krenu možda s nekom svojom tehnologijom. Nadamo se da će inspirirati naročito mlade ljude, studente ili druge znanstvenike da naprave korak više.

Ima nekoliko tvrtki koje su se, pored ostalih, priključile tom projektu. Tu su zagrebačka tvrtka Pulsar Labs koja proizvodi hrvatski modul Astrotron 1000, zatim tvrtka Notch koja je napravila program DevCademy i tvrtka Exevio iz Rijeke koja priprema mobilnu aplikaciju za misiju CroCube.

Aplikacija će biti besplatna i omogućiti će građanima Hrvatske praćenje CroCube u stvarnom vremenu, a moći će u galeriji pogledati i fotografije koje CroCube snima. Tu će biti i podaci o temperaturi, stanju baterija, i ostali tehnički podaci – recimo svojevrsno ‘zdravstveno stanje’ CroCubea. Osim toga, radio-amaterska zajednica u Hrvatskoj moći će ga i slušati, a preko  satelita će moći i međusobno komunicirati jer će biti opremljen tehnologijom za radio-amatere. Možda će preko njega čak i uspostaviti vezu s radio-amaterima iz drugih zemalja.

Cro Cube projekt financiran je isključivo donacijama pojedinaca i naših privatnih tvrtki.

Mi mu želimo sretan put!

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pročitaj više

[JAVNI POZIV] Za žene poduzetnice

Program EmpoWomen predstavlja svoj prvi javni poziv za žene poduzetnice koje vode deep tech start-upove u zemljama EU-a koje su trenutno manje zastupljene. EmpoWOMEN je