Urbani laboratorij Centra kompetencija za pametne gradove na raspolaganju zainteresiranim građanima

Urbani Laboratorij je dio trogodišnjeg EU projekta Centar kompetencija za pametne gradove, a namijenjen je svim zainteresiranim građanima koji žele doznati više o samom projektu te sudjelovati u testiranju i unaprjeđivanju smart rješenja i smart proizvoda  koji su razvijeni kroz CEKOM za pametne gradove.

Podsjetimo, projekt CEKOM za pametne gradove je najveći hrvatski istraživačko-razvojni projekt iz područja informacijsko komunikacijskih rješenja. Usmjeren je na implementaciju koncepta pametnog grada u svaku sferu gradskog života, a jedinstveni mu je cilj podizanje kvalitete života za građane Rijeke. Na projektu zajednički surađuje 17 privatnih i javnih poduzeća i tri institucije za istraživanje i širenje znanja koji kroz 36 proizvoda unutar CEKOM-a razvijaju rješenja za unapređenje djelovanja javne uprave, komunalnih društava, prometne infrastrukture i mobilnosti te sigurnosti grada. Nositelj projekta je tvrtka Smart Ri d.o.o.

Urbani laboratorij krajnja je faza projekta, fizičko i virtualno mjesto interakcije, okruženje za razmjenu ideja i prijedloga te platforma za dvosmjernu komunikaciju s građanima kao krajnjim korisnicima novih proizvoda i usluga razvijenih kroz projekt. Putem Urbanog laboratorija građani mogu upoznati projekt CEKOM i isprobati sve nove proizvode i usluge razvijene kroz projekt.

Dodatno, građani kroz Urbani laboratorij mogu  besplatno preuzeti nove aplikacije, iskušati ih i ocijeniti te na taj način sudjelovati u unaprjeđivanju performansi proizvoda i usklađivanju s potrebama krajnjih korisnika – građana. Neki od proizvoda i usluga s kojima će se građani moći upoznati su aplikacija etinerary – osobni itinerar koji korisniku pomaže planirati personalizirano putovanje ili boravak na destinaciji, aplikacija Barometar Sigurnosti koji na jednom mjestu građanima Rijeke donosi sve komunalne informacije i upozorenja o problemima u prometu, zatim Smart Waste – zatim dijelove sustava Smart Waste namijenjenog za građane koji uključuje pametno otključavanje spremnika za otpad uz pomoć mobilne aplikacije čime se racionalizira postupak upravljanja otpadom te brojne druge…

U rad Urbanog laboratorija građani se mogu uključiti online na stranici Urbani laboratorij, te na dvije lokacije u Rijeci, u RiHubu i u prostoru tvrtke Smart RI.

U prostoru tvrtke Smart Ri na adresi Trg Svete Barbare 2 građani mogu posjetiti  testni i pokazni centar projekta CEKOM-a svakog radnog dana od 8.00 do 16.00 sati te četvrtkom od 8.00 do 18.00 sati.

U prostoru RiHuba, a na adresi Ivana Grohovca 1/A, na samom ulasku u prostor, građani se s projektom CEKOM mogu upoznati putem vizualizacija i video – prezentacija projekta. Također,  u prostoru RiHuba će se i javne prezentacije projekta i druga događanja vezana uz projekt. Raspored događanja u RiHubu je dostupan na online kalendaru.

Također, online informacije o CEKOM-u građanima su dostupne i u proširenom formatu na web stranici Urbanog laboratorija na kojoj se može pronaći sve bitno o projektu, proizvodima i uslugama te načinima kako se uključiti u rad Urbanog laboratorija, a dodatno, građani mogu sudjelovati i u ispunjavanju online upitnika o svim proizvodima i uslugama koje razvijaju partneri na projektu.

Projekt Centar kompetencija za pametne gradove rezultat je zajedničke prijave i razrade šest istraživačko-razvojnih projekata od strane 20 partnera na temelju poziva „Podrška razvoju centara kompetencija u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pročitaj više

[JAVNI POZIV] Za žene poduzetnice

Program EmpoWomen predstavlja svoj prvi javni poziv za žene poduzetnice koje vode deep tech start-upove u zemljama EU-a koje su trenutno manje zastupljene. EmpoWOMEN je