WEC – plutajući uređaj nalik kralježnici može pretvoriti snagu valova u električnu energiju

Više od deset godina istraživačko-razvojna tvrtka Sea Wave Energy Limited (SWEL) sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu i na Cipru razvija jedinstveni pretvarač energije valova (WEC) nazvan ‘Valni magnet’. Izgrađen poput kralježnice koja pluta na vodi, iskorištava snagu valova za proizvodnju električne energije. Nudi pristupačnu alternativu tradicionalnim tehnologijama, koja zahtijeva malo održavanja i koja je prihvatljiva za klimu.

U siječnju 2022., nakon mnogo istraživanja i testiranja, SWEL je objavio koncept dizajna kojim simulira mehanizam svog najnovijeg modela ‘Waveline Magnet’. ‘SWEL je razvio i testirao svoje uređaje u valovima i konkretnom morskom okruženju. Istraživanje i razvoj pokazuje da čak i u trenutnom stanju razvoja, Waveline Magnet može proizvesti značajne razine energije po iznimno niskoj cijeni, natječući se čak i s neobnovljivim izvorima’, objašnjava tvrtka.

Lagan, fleksibilan i jeftin

U biti, ‘Waveline Magnet’ tvrtke SWEL (više pogledajte ovdje) sastoji se od nekoliko plutajućih platformi povezanih preko središnjeg sustava napajanja nalik kralježnici, stvarajući fleksibilan i modularan uređaj koji neprimjetno prati kretanje valova. Takva simbiozna interakcija s vodenim površinama ‘omogućuje SWEL-u da regulira koliko se energije izvlači iz vala na kontroliran i neometajući način’, ističe tim za istraživanje i razvoj. Iako je debeo nekoliko centimetara, WEC male mase je prilično robustan i može izdržati svako vodeno okruženje, što ga čini sigurnom platformom za korisnike koji se nanjemu mogu i voziti. Svojim laganim i jednostavnim dizajnom, ‘Waveline Magnet’ smanjuje visoke troškove proizvodnje i transporta. Također ga je lako popraviti i održavati jer se može izraditi korištenjem materijala koji se mogu reciklirati, poput ojačane plastike.

Pod pravim uvjetima i silama (tzv. Teorija neutralnog pomaka), SWEL procjenjuje da snaga koju proizvede jedan WEC može doseći 100 MW. Njegovo testiranje na terenu također sugerira da što je veća snaga vala, to se više energije može iskoristiti. ‘Sirova izlazna mehanička snaga do 1p/kWh, rušeći referentnu vrijednost industrije valova, stavljajući tehnologiju u njezinoj punoj sposobnosti u rang s fosilnim gorivima. Sljedeći korak za SWEL je komercijalizacija njegove tehnologije i slanje u masovnu proizvodnju. Međutim, potrebna su dodatna ispitivanja pilot modela kako bi se napravilo mjesta za poboljšanja.

Foto: Službena Facebook stranica

Video: Službeni YouTube kanal

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pročitaj više

[JAVNI POZIV] Za žene poduzetnice

Program EmpoWomen predstavlja svoj prvi javni poziv za žene poduzetnice koje vode deep tech start-upove u zemljama EU-a koje su trenutno manje zastupljene. EmpoWOMEN je