Blockchain tehnologiju uglavnom vežemo uz tržište kriptovaluta. Kakve ona primjene ima u pametnim gradovima?

Blockchain se uglavnom koristi za osiguranje transakcija na internetu, ali blockchain tehnologija nije ograničena samo na turbulentni svijet kriptovaluta. Blockchain je tehnologija neophodna za stvaranje sigurnijih, transparentnijih, učinkovitijih i otpornijih gradova.

Korištenje blockchaina za pametne gradove može igrati ključnu ulogu u razvoju i upravljanju gradom, rješavanju društvenih problema i poboljšanju svakodnevice. Blockchain, kako ga je prvobitno zamislio Satoshi Nakamoto, prešao je dug put. Više nije povezan samo s kriptovalutama. Danas se blockchain tehnologija može primijeniti svugdje, posebice tamo gdje je potreban određeni lanac povjerenja. Stoga se pokazao osobito korisnim za pametne gradove. Evo kako.

Poboljšana cyber sigurnost

Cyber kriminal raste iz dana u dan. Nedavno objavljeno izvješće sugerira da će kibernetički kriminal koštati tvrtke procijenjenih 10 trilijuna USD do 2025. Blockchain se može pokazati korisnim u smanjenju rizika od kibernetičkih napada. Slijede neki od slučajeva korištenja blockchaina za pametne gradove koji pomažu u poboljšanju kibernetičke sigurnosti: 

● IoT sigurnost: end-to-end enkripcija, sigurna komunikacija i provjera autentičnosti omogućene blockchain tehnologijom mogu pomoći u poboljšanju kibernetičke sigurnosti s AI i IoT uređajima.

● Preuzimanja softvera: Integritet ažuriranja može se provjeriti pomoću blockchaina kako bi se spriječilo instaliranje zlonamjernog softvera.

● Zaštita identiteta: Tehnike provjere, poput kriptografije, mogu se koristiti za suzbijanje krađe identiteta kao što je krađa osobnih dokumenata, korespondencije i sl.

Poboljšana zdravstvena skrb

Blockchain ima širok raspon primjena u sektoru zdravstva i već ga transformira na mnogo načina. Blockchain se koristi za stvaranje distribuiranog sustava za zdravstvene kartone pacijenata i transparentne opskrbne lance za lijekove, kao i za upravljanje kod epidemija i pandemija. Kako se usvajanje blockchaina povećava, cijeli postupak dijagnoze i liječenja, uključujući financijske transakcije, može se odvijati preko blockchaina. Štoviše, blockchain za pametne gradove može se kombinirati s drugim naprednim tehnologijama poput umjetne inteligencije kako bi se dodatno poboljšao zdravstveni sektor. Na primjer, kombinacija umjetne inteligencije i blockchaina može dijagnosticirati pacijenta putem nosivih dijagnostičkih alata. Dijagnoza se zatim dijeli s medicinskim stručnjakom na siguran način na blockchainu. Zatim, pacijent i liječnik mogu inicirati pametni ugovor za daljnje liječenje. Slično tome, pametni ugovor može se koristiti za potraživanja od osiguranja.

Bolje gospodarenje otpadom

Blockchain može pomoći u održavanju čistog okoliša i visoke higijene u pametnim gradovima. Može osigurati praćenje različitih aspekata povezanih s gospodarenjem otpadom u stvarnom vremenu. Na primjer, može pružiti transparentne, nepromjenjive informacije o količini prikupljenog otpada, tko ga je skupio i kako se otpad reciklira ili zbrinjava. Štoviše, vlade također mogu ponuditi poticaje za promicanje čistoće uz pomoć blockchaina. To će rezultirati aktivnim sudjelovanjem građana i dodatno pridonijeti boljem gospodarenju otpadom. Na primjer, poduzetnik je stvorio kriptovalutu izgrađenu na blockchainu koja se dodjeljuje pojedincima koji pomažu u gospodarenju otpadom. Diljem svijeta postoje slični projekti koji spajaju blockchain i gospodarenje otpadom i nadaju se donijeti prijeko potrebnu promjenu u ljudskom ponašanju.

Pojednostavljeno obrazovanje

Jedan od najboljih slučajeva korištenja blockchaina za pametne gradove je pojednostavljenje obrazovnih procesa. Obrazovne ustanove moraju se nositi s ogromnom količinom podataka o studentima. Slično tome, prijenos podataka između više instituta postaje zamoran i dugotrajan. Blockchain može pomoći u rješavanju problema stvaranjem centralizirane, nepromjenjive baze podataka. Različite akademske institucije mogu lako pristupiti i dijeliti informacije preko blockchain mreže. To će olakšati administrativne zadatke. Štoviše, također će pomoći u smanjenju slučajeva prijevare, kao što je stvaranje lažnih lista za ocjenjivanje, budući da se podaci učenika ne mogu mijenjati zbog nepromjenjive prirode blockchaina.

Ušteda energije

Svi mi težimo zelenijem i čišćem planetu kroz smanjenje korištenja neobnovljivih izvora energije. Očuvanje resursa primarni je fokus pri razvoju budućih pametnih gradova s ​​blockchain tehnologijom. Postoje različiti načini na koje se blockchain može koristiti za povećanje uštede energije u pametnim gradovima. Na primjer, mreža temeljena na blockchainu može se koristiti za praćenje potrošnje energije građana. Građani također mogu trgovati viškovima električne energije s drugim članicama u zamjenu za poticaje.

Učinkovita mobilnost

Blockchain može pomoći u jačanju usluga prijevoza u pametnim gradovima. Može pomoći u stvaranju point-to-point mreže vozila. Takva mreža može omogućiti učinkovito praćenje vozila, osigurati sigurnu platformu za registraciju vozila i vozača te obavijestiti vlasnike o bitnim ažuriranjima. Na primjer, korištenje blockchaina za pametne gradove može pomoći u stvaranju sigurnog praćenja podataka vlasnika vozila kako bi se spriječile krađe vozila i poboljšao proces prodaje i preprodaje vozila. Sve više zemalja diljem svijeta implementira blockchain za pametne gradove.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pročitaj više

[JAVNI POZIV] Za žene poduzetnice

Program EmpoWomen predstavlja svoj prvi javni poziv za žene poduzetnice koje vode deep tech start-upove u zemljama EU-a koje su trenutno manje zastupljene. EmpoWOMEN je