Grad Rijeka proglašen najboljim u kategoriji pametnog grada

Na konferenciji “Održivi gradovi” održanoj u Zagrebu, predstavljeno je istraživanje “Analiza digitalne spremnosti hrvatskih gradova 2020.” u sklopu kojeg je Grad Rijeka proglašen najboljim gradom u Hrvatskoj u kategoriji Smart city / Pametni grad.

Kao kriterij za nagradu su uzeta pametna, odnosno tehnološki napredna rješenja te učinkovitost i prepoznatljivost pojedinih projekata iz ove domene. Neki od kriterija koji su u utvrđivanju Smart city standarda bili vrednovani tiču se:

  • Pametne administracije – upotreba tehnologija u samom radu gradskih uprava, e-usluge, e-građani;
  • Greenfield programa – tehnološki inkubatori, poticaji gradova za poduzeća koja se bave ICT tehnologijom;
  • Komunalija – e-računi, ušteda energije kroz pametnu javnu rasvjetu;
  • Transporta – pametni parking, infrastruktura (semafori, kružni tokovi), javni prijevoz usklađen uporabom tehnologija;
  • Sigurnosti – upotreba tehnologija u sigurnosti građana, otkrivanje/sprečavanje kriminala, javni alarmi;
  • Života zajednice – pametni parkovi, javni WIFI itd.

Ovo je istraživanje donijelo zanimljive uvide u opće karakteristike digitalnih usluga koje gradske uprave nude svojim građanima, a ujedno, istraživanjem je ponuđeno rangiranje gradova i uvid u to kako su gradovi napredovali (ili stagnirali) u odnosu na 2019. te koji je njihov aktualni poredak.

Naime, prošle je godine, 2019., održana konferencija “Strategija razvoja pametnih gradova” kao priprema za nagradni natječaj i izbor gradova za nagradu “Smart City”. Tada su po prvi put predstavljeni rezultati istraživanja tvrtke Apsolon o digitalnoj spremnosti gradova u Republici Hrvatskoj, kao i metodologija istraživanja koja za jedinice lokalne samouprave daje najrelevantnije rezultate, omogućujući međusobno uspoređivanje, ali i praćenje napretka gradova u vremenskoj perspektivi.

Istraživanja koja će biti realizirana u okviru CEKOM-a (Centra kompetencija za pametne gradove) u cijelosti pokrivaju ključne dimenzije pametnog grada.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Pročitaj više

Trebamo li pametne gradove?

Ovo je pogrešno pitanje. Nije stvar u tome trebaju li nam pametni gradovi; pravo je pitanje možemo li bez njih. Današnji gradovi

etinerary – pametno planiranje odmora

Planiranje putovanja, godišnjeg odmora, vikend odmora…ne postoji slađa i istovremeno zamornija stvar od iskrenog pokušaja da maksimalno produktivno iskoristite slobodno vrijeme koje

Pametni građani za pametnije gradove

Kada govorimo o pametnim gradovima, dominiraju tehnološki pojmovi. Govorimo o tome kako će, „big data“, IoT- Internet stvari, umjetna inteligencija, algoritmi te