Mikrojedinica pametnog grada je pametni dom. Koje nam prednosti on nudi?

Pametna tehnologija sve se više koristi u domovima, iz različitih razloga. Bilo da se radi o samo jednom uređaju ili cijeloj mreži, potrošači iskorištavaju brojne značajke i mogućnosti. Smanjuju troškove života, potrošnju energije i štite svoje domove, imovinu i voljene osobe. Dizajnirane za pružanje dodane vrijednosti, tehnologije pametnog doma mogu daljinski obavljati svakodnevne zadatke. Na primjer, postavljanje razina termostata i rasvjete; provjera djece, starijih osoba i kućnih ljubimaca; praćenje korištenja vode i drugih komunalnih usluga; i više.

Prema izvješću Statiste iz 2022. godine pod nazivom “Kućanstva sa sustavima pametnog doma širom svijeta 2015.-2025.” , više od 400 milijuna kućanstava imat će integrirane sustave pametnog doma do 2025. godine. Dizajnirane kako bi uštedjele vrijeme i novac za sigurnost i sigurnost doma, pametne kuće mogu daljinski automatizirati svakodnevne zadatke putem internetske veze.

Tehnologija pametne kuće sve se više koristi u domovima, iz različitih razloga.

1. Jednostavna međusobna povezanost

Od pametnih sigurnosnih sustava i zvučnika do rasvjete i televizora, povezivanje ovih uređaja može poboljšati produktivnost doma. Integracija pametnih kućnih proizvoda i sustava također je prikladan način za nadzor širokog niza kućnih sustava. Takva međupovezanost omogućuje korisnicima daljinsko upravljanje i nadzor temperature, pregledavanje snimaka nadzornih kamera, programiranje unutarnjih i vanjskih svjetala i još mnogo toga, a sve to bez potrebe da napuštaju svoje radno mjesto — ili čak kuhinjski stol. Time se također štedi novac na računima za režije i drugim kućanskim troškovima.

Ako su povezane s mobilnim uređajem ili osobnim računalom, pametnim kućama se može upravljati s bilo kojeg mjesta, u bilo koje vrijeme putem daljinskog nadzora. To omogućuje provjere u stvarnom vremenu na različitim elementima vašeg doma i imovine. Teško je u potpunosti kvantificirati što ta razina sigurnosti znači za korisnike. Istinska udobnost koja proizlazi iz spoznaje da su njihova imovina i voljeni sigurni od prijetnji – poput provalnika i vandala, požara i ugljičnog monoksida – neprocjenjiva je.

2. Upravljanje energijom i komunalnim uslugama

Prema Mckinsey studiji koja je istraživala potrošačke navike u segmentu pametnih domova, ispitanici su identificirali najčešće “brige” oko racionalnog korištenja energenata:

  • 51% ispitanika je priznalo da ostavlja upaljena svjetla u sobama u kojima se ne nalaze
  • 41% ostavlja uključene kućanske aparate ili TV kada ih ne koristi, i
  • 35% ostavlja klima uređaj uključen čak i kada je u kući postignuta ugodna temperatura

Kao što je prethodno spomenuto, upravljanje komunalnim uslugama kao što su grijanje, hlađenje i rasvjeta može značajno uštedjeti na troškovima energije. Prethodno programiranje termostata na određenu temperaturu tijekom određenog doba dana osigurava udobnost, a istovremeno smanjuje nepotrebnu potrošnju. Pametne utičnice za upravljanje automatskim isključivanjem elektroničkih uređaja kao što su TV i sustavi za igranje. Pametne LED žarulje omogućuju korisnicima paljenje i gašenje svjetla u određeno vrijeme radi sigurnosti i praktičnosti.

Pametne kuće u pametnom gradu

Pametne kuće u odnosu na koncept pametnog grada  trebale bi postati mnogo češća pojava: i mnogo moćnije. Iako se mnogo govori o tome kako se tehnologija može koristiti unutar pametnog gradskog okruženja za poboljšanje prometa ili preoblikovanje sustava opskrbe, nije bilo toliko rasprava o tome kako može, ili hoće, utjecati na najveći od svih gradskih problema: stanovanje.

Koncept pametne kuće ima mogućnost poboljšanja troškova i učinkovitosti ne samo za one koji grade i projektiraju kuće, već i za one koji žive u njima. U ne tako dalekoj budućnosti više je nego vjerojatno da ćemo vidjeti svoje domove spojene na širu mrežu pametnih gradova, svi međusobno povezani i raditi zajedno na dobrobit svih. Ovo sada može zvučati kao futuristički koncept. U vremenu u kojem su mediji preplavljeni pričama o privatnosti korisnika, ideja povezivanja vlastitih domova na širu mrežu pametnih gradova možda će se smatrati invazijom.

Međutim, gradski projekt pametne kuće ne mora nužno uključivati ​​niz skrivenih kamera i mikrofona koji snimaju ono što se događa iza zatvorenih vrata našeg osobnog prostora. Naravno, osiguravanje sigurnosti i privatnosti uređaja i mreža nužno je, kako zbog javne sigurnosti tako i zbog stjecanja povjerenja i podrške korisnika. Takav projekt može funkcionirati na druge načine kako bi se poboljšala učinkovitost javnih usluga i opća sigurnost građana.

Smanjenje potrošnje energenata, niže cijene i druge prednosti

Već vidimo prednosti ove tehnologije na osobnoj razini; mogućnost daljinskog nadzora i kontrole temperature u vašem domu putem pametnog termostata može uštedjeti novac na računu za sljedeći mjesec. No, primijenite taj koncept na stambenu mrežu u cijelom gradu i lokalne vlasti mogu nadzirati potrošnju energije i skokove u cijeloj zajednici, osiguravajući pametnije, pravednije cijene, kao i mogućnost rješavanja problema s prekidima, curenjem energije i ekološkim problemima koji dolaze s prekomjernom potrošnjom.

Sigurnost bi se također mogla znatno poboljšati upotrebom pametne tehnologije IoT. Pametni sustavi za dojavu dima i požara mogli bi automatski kontaktirati vatrogasce i obavijestiti susjede u slučaju opasnosti. Pametni sigurnosni sustavi mogli bi biti rašireniji i pristupačniji, djelovati kao preventiva za kriminal, informirati policiju i pružati dokaze u slučaju provale.

Nadalje, u zaštićenom ili potpomognutom smještaju, senzori se mogu koristiti za obavještavanje njegovatelja i bolničara kada korisnici padnu. Ili kad postoji anomalija u uobičajenim razinama svakodnevne aktivnosti.

Imajući sve ovo na umu, da će pametna tehnologija u domovima zasigurno imati dobar učinak na živote stanovnika. Gradovi bi mogli postati sigurnije, čišće okruženje ako nove i buduće zgrade implementiraju IoT tehnologiju. I u fazi projektiranja i početne izgradnje; na dobrobit lokalnih vlasti i budućih vlasnika.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pročitaj više

[JAVNI POZIV] Za žene poduzetnice

Program EmpoWomen predstavlja svoj prvi javni poziv za žene poduzetnice koje vode deep tech start-upove u zemljama EU-a koje su trenutno manje zastupljene. EmpoWOMEN je