Norveški program poslovnog razvoja i inovacija u Hrvatskoj pokrenut će svoj treći i posljednji poziv za dostavu projektnih prijedloga

Program poslovnog razvoja i inovacija u Hrvatskoj financira Norveška kroz Norway Grants, a njime upravlja Innovation Norway. Cilj programa je povećanje konkurentnosti, stvaranje vrijednosti i održivi rast hrvatskih poduzeća. Hrvatska poduzeća mogu se prijaviti za bespovratna sredstva za financiranje dijela projekta za uvođenje više inovacija u proizvode, usluge i procese.

Imajte na umu da ovo nije niti istraživački niti energetski program. Riječ je o programu poslovnog razvoja kojim će se financirati rast poslovanja i širenje aktivnosti. Očekuje se da će treći poziv za dostavu projektnih prijedloga biti objavljen u listopadu 2022. s rokom za dostavu prijava cca. 3 mjeseca kasnije. Razdoblje provedbe projekta bit će do 12 mjeseci. Očekuje se da će proračun za 3. poziv biti cca. 5-6 milijuna eura.

Fokusna područja ista su kao i za prethodne pozive: Inovacija zelene industrije i Plavi rast. U 3. pozivu na dostavu projektnih prijedloga izdvajamo posebno poticajne projekte u okviru:

– Inovacija zelene industrije

– Ozelenjavanje prerađivačke i proizvodne industrije

Potpora se može dati ulaganjima u zelenije tehnologije kako bi se povećao proizvodni kapacitet, diverzificirali proizvodi ili usluge ili doprinijelo temeljnoj promjeni proizvodnog procesa kako bi bio ekološki prihvatljiviji. Plavi rast/Blue Growth može podržati održivi rast u moru i pomorskom sektoru općenito. Mora, oceani, rijeke, jezera i otoci predstavljaju resurse za inovacije i gospodarski rast. Primjeri projekata mogu biti inovativna pomorska oprema, zelena tehnologija brodarstva, popravak brodova, pomorstvo i pomorska sigurnost. Razvoj novih proizvoda od živih organizama u moru još je jedan inovativan primjer. Mali obalni turistički objekti mogu se financirati samo ako se projektom povećaju kapaciteti, a ne obnove.

Mogućnost partnerstva na projektu s Norveškom

Ovaj Otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga potiče projekte koji se provode u suradnji između hrvatskih tvrtki i partnera iz države donatora (Norveška). Program predstavlja jedinstvenu priliku za partnerstvo – pristup novom stručnom znanju i modernoj tehnologiji projektnih partnera u Norveškoj. Projektni partneri iz Norveške mogu biti tvrtke, klasteri, nevladine organizacije, institucije ili drugi subjekti. Putne potpore (1200 eura po poduzeću) dostupne su potencijalnim partnerima u Hrvatskoj i Norveškoj za putovanja, sastanke i razmatranje suradnje na zajedničkoj prijavi na otvoreni poziv: Travel Grants – Hrvatska (innovasjonnorge.no).

Kako biste upoznali partnera iz Hrvatske ili Norveške, možete se uključiti u druženje SALT-u u Oslu 27. rujna: Tjedan inovacija u Oslu i događaj umrežavanja za norveška i srednjoeuropska poduzeća (innovasjonnorge.no)

Bitno je istaknuti da model projektnog partnerstva nije onakav na koji ste možda navikli iz programa EU-a poput Horizonta 2020. U Programu poslovnog razvoja i inovacija u Hrvatskoj glavni fokus je razvoj poduzeća podnositelja zahtjeva iz Hrvatske. Oni trebaju biti glavni korisnici rezultata projekta. Partneri bi trebali biti aktivno uključeni u provedbu projekta i učinkovito joj doprinositi. Doprinos partnera trebao bi biti neophodan za postizanje uspješnog rezultata projekta i podnositelj ga mora zatražiti. Međutim, doprinos treba biti skrojen za projekt, a ne nešto što se može kupiti “s police” od nekoliko dobavljača/konzultanata.

Stopa potpore

Ovaj program nema fiksnu stopu potpore. Financijski doprinos odredit će se od slučaja do slučaja, uzimajući u obzir sve relevantne čimbenike. Innovation Norway koristit će Uredbu o općem skupnom izuzeću (GBER) kao pravnu osnovu za izračun prihvatljivih troškova i stopa bespovratnih sredstava. Općenito je pravilo da malo ili srednje poduzeće u Hrvatskoj za investicijski projekt može dobiti približno 50 posto bespovratnih sredstava od ukupno odobrenog proračuna projekta. Iznos bespovratnih sredstava može biti u rasponu od 50.000 do 1,5 milijuna eura, ovisno o veličini tvrtke i vrsti projekta. Velike tvrtke također se mogu prijaviti, ali će dobiti nižu stopu potpore.

Tijekom 1. poziva na dostavu projektnih prijedloga do 17. studenoga 2020. pristiglo je 55 prijava.  Popis 18 odobrenih projekata objavljen je na službenim stranicama Programa. Na 2. poziv pristiglo je 38 prijava. Innovation Norway očekuje da će odobriti do 22 od njih. Popis odobrenih projekata bit će objavljen na web stranici Programa čim bude spreman.

Više informacija o programu

Informacije o Programu dostupne su na web stranici programa www.innovasjonnorge.no/Croatiainnovation.

Kontakt e-mail: CRO.innovation@innovationnorway.no.

Photo by Sebastian Pena Lambarri on Unsplash

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pročitaj više

[JAVNI POZIV] Za žene poduzetnice

Program EmpoWomen predstavlja svoj prvi javni poziv za žene poduzetnice koje vode deep tech start-upove u zemljama EU-a koje su trenutno manje zastupljene. EmpoWOMEN je