Pametnim rješenjima u prometu do efikasnog i sigurnog grada

Svijet urbane mobilnosti brzo se mijenja. Često se te promjene dešavaju puno brže nego što se njima prilagođava gradska prometna infrastruktura, pogotovo u europskim gradovima s bogatim povijesnim razvojem.

Rast urbanog stanovništva, u kombinaciji s povećanjem broja automobila, kamiona i vozila javnog prijevoza koji dijele često prepune ulice s ranjivim sudionicima u prometu (pješaci, biciklisti i motociklisti, a u zadnje vrijeme i vozači romobila) čini sigurnost kretanja gradom vrlo složenim izazovom.

Prema podacima koje je kroz istraživanje prikupila Uprava Europske komisije za mobilnost i promet u Hrvatskoj su u 2021. godini bila 72 smrtna slučaja u prometu na milijun stanovnika, što je znatno iznad prosjeka EU-a (44 smrtna slučaja na milijun stanovnika)  i čak četvrta najveća stopa među EU-27. Nakon što je u pandemijskoj 2020. godini ova brojka pala na najmanju zabilježenu, smrtni slučajevi na cestama porasli su za 23% u 2021.

Suvremena vremena traže suvremena rješenja i upravo je tom kontekstu kao jedan od glavnih segmenata projekta CEKOM – Centar kompetencija za pametne gradove, definiran i podprojekt Connected Traffic.

Njegova osnovna zadaća je unaprijediti kvalitetu života građana Rijeke kroz pametna rješenja u gradskom prometu i promicanje čistih i energetski učinkovitih načina odvijanja prometa. Vodeći partner Connected Traffic-a je Ericsson Nikola Tesla uz asistenciju Rijeka Plusa, Pomorskog fakulteta u Rijeci, Smart Sense-a, Apsolona, Combisa i Alarm Automatike.

Temeljem istraživanja o stanju prometa u Rijeci koje su u suradnji proveli Odjel prometa Pomorskog fakulteta u Rijeci i tvrtka Rijeka plus za Connected Traffic su odabrana četiri raskršća na kojima se događa najviše opasnih situacija. To su : križanje ceste D404 i Cindrićeve ulice, prometno raskršće Jelačićev trg – Fiumara, križanje ulice Fiumara i ulice Žrtava fašizma te prometno raskršće Strossmayerova ulica – Titov trg – Križanićeva ulica.

Prikupljanje podataka kao osnova za poboljšanje

Na navedenim raskršćima će se kroz poseban sustav videonadzora i analitike, koji je razvila tvrtka Alarm Automatika, prikupljati podaci o kretanju vozila kroz raskršća, pratiti prometni prekršaji i sigurnost prometa, analizirati situacije na raskršću, detektirati vrste vozila, vozne trake, smjer, brzina, registracijske oznake, vrijeme te vrsta prekršaja (na primjer nepropisno parkiranje i zaustavljanje, nepropisno skretanje, prolazak na crveno i sl.).

Putem aplikacije AbsistemTraffic naprednom obradom podataka će se stvoriti slika o trenutnom stanju u prometu i tijeku prometa čime će organizacija prometa u Rijeci biti praktičnija i efikasnija. Prednosti ovakvog naprednog sustava biti će posebno vidljive u periodima obavljanja značajnih infrastrukturnih zahvata u Rijeci koji dodatno opterećuju i otežavaju kretanje gradom.

Osim sigurnosti u prometu, značajna odrednica Connected Traffica je i učinkovitost. Kako bi se pojačala učinkovitost javnog gradskog prijevoza i prvenstveno građanima osigurao efikasan način kretanja gradom u sklopu CEKOM Connected Traffic projekta će se u 2 gradska autobusa ugraditi sustav brojanja putnika koji razvija i implementira tvrtka Alarm Automatika.

Prikupljenim podacima će se bolje organizirati autobusne linije, koje će se moći prilagoditi broju i potrebama putnika za pojedine intervale (na godišnjoj, mjesečnoj, tjednoj pa čak i dnevnoj bazi) čime će se sigurno podići razina usluge za građane Rijeke.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pročitaj više

[JAVNI POZIV] Za žene poduzetnice

Program EmpoWomen predstavlja svoj prvi javni poziv za žene poduzetnice koje vode deep tech start-upove u zemljama EU-a koje su trenutno manje zastupljene. EmpoWOMEN je