Trendovi i inovacije koje 2022. godina nosi za pametne gradove

Digitalne tehnologije povezuju ljude, informacije i urbane elemente, omogućujući pametnim gradovima da funkcioniraju kao jedinstveni organizam za poboljšanje kvalitete života. S obzirom na očite klimatske probleme s kojima se susrećemo, urbana rješenja ne trebaju biti samo pametna, već i održiva. Tehnološki vođene inovacije optimiziraju potrošnju energije u velikom opsegu primjena od mobilnosti do urbanog planiranja i gospodarenja otpadom. Također, u svijetu nakon Covida, startupi nude nove pristupe zdravstvenoj skrbi, obrazovanju i zaštiti građana. Istodobno, globalna povezanost stvara nove izazove u upravljanju podacima. Značajni napori da se infrastruktura učini transparentnom i sigurnom osigurat će pristup upravljanju gradom orijentiran na građane, šireći suradnju zajednice, uključivost i kreativnost.

1. Pametna mobilnost

Pametna mobilnost koristi tehnologiju kako bi omogućila ljudima i različitim oblicima prijevoza da funkcioniraju na učinkovitije, otpornije i održivije načine. Napredak u gradskoj mobilnosti vrti se oko poboljšane infrastrukture, mobilnosti kao usluge, mikromobilnosti, logističkih rješenja i prijevoza bez emisija. Inteligentno upravljanje prometom, napredno putovanje na posao i autonomna vozila čine gradsku mobilnost ekološki prihvatljivom. Nove mogućnosti prijevoza kao što su carsharing, hyperloop, robotaxis i vodeni taksiji također nalaze primjenu u pametnoj gradskoj mobilnosti.

2. Digitalni građanin

Trend digitalnih građana usredotočuje se na povećanje angažmana građana, snažnu suradnju u zajednici i pristup zdravstvenoj skrbi i obrazovanju. Inkluzivne usluge pružaju jednaka prava na građansko sudjelovanje i mogućnosti za karijeru. Na primjer, lokalne platforme za povezivanje uključuju online glasovanje i daljinsku interakciju s dužnosnicima. U sferi obrazovanja, daljinsko i personalizirano učenje doprinosi širenju pristupa obrazovanju na globalnoj razini. Zdravstveni ekosustavi s AI-om također nude rano predviđanje i mjere prevencije temeljene na uvidima temeljenim na podacima s posebnim naglaskom na podršku starijim osobama.

3. Javna sigurnost

Digitalizacija unapređuje javnu sigurnost pomažući građanima u borbi protiv kriminala i rješavanju hitnih slučajeva brže i učinkovitije. Veliki podaci i umjetna inteligencija olakšavaju implementaciju kritičnih gradskih rješenja kao što su sustavi nadzora, pametna ulična rasvjeta, mapiranje kriminala u stvarnom vremenu i prediktivna policija. Na taj način implementirane strategije optimiziraju cestovni promet, predviđaju incidente i sprječavaju požare. Nadalje, kako pametni gradovi postaju međusobno povezaniji i ranjiviji, kibernetička sigurnost i digitalna etika dobivaju na popularnosti.

4. Pametna energija

Pouzdana, učinkovita i ekološki prihvatljiva opskrba energijom jedan je od glavnih ciljeva pametnih gradova. Međusobno povezana IoT rješenja poboljšavaju upravljanje energijom isporukom odluka temeljenih na podacima za bolje skladištenje i distribuciju energije. Pametne mreže pružaju praćenje u stvarnom vremenu, dok rješenja za duboko učenje predviđaju potrošnju energije i potencijalne kvarove sustava. Osim toga, virtualne elektrane (VPP) su moćna sredstva za učinkovitu distribuciju energije. Kako bi dodatno pomogle prijelazu na čistu energiju, nove prakse obnovljivih izvora energije učinkovitije pretvaraju organski otpad u bioplin koristeći bakterije.

5. E-upravljanje

Trend e-uprave tjera aktere pametnih gradova da javne usluge i odluke učine otvorenijim, održivijim, suradničkim i transparentnijim. Kako bi to postigli, startupi koriste rješenja temeljena na blockchainu i IoT-u kako bi uključili sve dionike u proces donošenja odluka. Digitalne usluge, kao što su online glasovanje, digitalne putovnice i robusni alati za sigurnost podataka, potiču sudjelovanje građana i dovode do širenja e-demokracije. Nadalje, online programi prekvalifikacije, lokalni centri za e-karijere i digitalizacija poslovnih funkcija poput licenciranja i plaćanja poreza doprinose gospodarskom rastu i poduzetničkom poslovnom okruženju.

6. Napredno upravljanje otpadom

Kako urbano stanovništvo i potrošačka kultura kontinuirano rastu, povećava se i proizvodnja otpada. Napredni sustavi gospodarenja otpadom koriste IoT senzore za precizno praćenje odlaganja otpada, obavještavanje stanovnika o njihovoj potrošnji i poticanje novčanim nagradama. Istodobno, kiosci za recikliranje e-otpada omogućuju ljudima razmjenu elektronike za novac. Inteligentne pametne kante razvrstavaju nekategorizirano smeće i reguliraju količinu smeća. Roboti za AI recikliranje precizno identificiraju vrstu materijala tijekom odvajanja otpada, što povećava ukupnu produktivnost izbjegavanjem ljudske uključenosti. Zajedno, nova rješenja za gospodarenje otpadom smanjuju utjecaje gospodarskih aktivnosti na okoliš.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pročitaj više

[JAVNI POZIV] Za žene poduzetnice

Program EmpoWomen predstavlja svoj prvi javni poziv za žene poduzetnice koje vode deep tech start-upove u zemljama EU-a koje su trenutno manje zastupljene. EmpoWOMEN je