U RiHubu održano predavanje Održiva i pametna mobilnost kroz pametni prometni sustav

U petak, 21. siječnja održano je drugo u nizu predstavljanja pod nazivom Pametni gradovi i općine koje organizira trgovačko društvo Smart RI osnovano od grada Rijeke. Primarni cilj organizacije ciklusa predavanja je ideja primjene informacijskih tehnologija u podizanju kvalitete života građana i boljem funkcioniranju gradova.

Kroz drugo u nizu predavanja pod nazivom “Održiva i pametna mobilnost kroz pametni prometni sustav” predstavljen je projekt Centar kompetencija za pametne gradove, trogodišnji projekt od nacionalnog značaja, a ujedno i najveći razvojni projekt u Hrvatskoj u području informacijsko komunikacijskih rješenja usmjerenih na poboljšanje kvalitete života građana, kroz koji se razvijaju proizvodi i usluge iz domene prometa koji su predstavljeni.

Govornici Krešimir Vidović (Ericsson Nikola Tesla), Dražen Keresteny (Alarm Automatika), Ana Tomljanović (Rijeka Promet-Rijeka Plus) i Tomislav Krljan (Pomorski fakultet Sveučilišta u Rijeci) predstavili su proizvode i usluge koji se razvijaju kroz CEKOM podprojekt Connected Traffic, posebice napredni informacijsko – komunikacijski sustav koji će poslužiti kao podrška odlučivanju, te u samom upravljanju urbanom mobilnošću i sigurnosnim aspektima prometa. Inovativnost ovog podprojekta je sadržana u posve novom pristupu povezivanju i analitici velikih podataka, te njihovoj uporabi u realnom vremenu za upravljanje prometnim tokovima. Nakon pojedinačnih predstavljanja izložena je i EU perspektiva i načini (su)financiranja kupnje takvih proizvoda/usluga. Po završetku predavanja, posjetitelji su u predvorju RiHuba mogli razgledati maketu pametnog grada i prometne simulacije.

Predavanja su namijenjena predstavnicima jedinica lokalnih i regionalnih samouprava Primorsko-goranske, Istarske, Ličko-senjske i Karlovačke županije, a na drugom u nizu predstavljanja bili su prisutni predstavnici jedinica lokalne samouprave Raba, Labina, Pazina, Krka, Punta, Baške, Ozlja, Kastva, Viškova, te brojni predstavnici grada Rijeke i gradskih trgovačkih i komunalnih društava, ali i predstavnici Primorsko goranske županije i regionalnih razvojnih agencija.

Iduće predstavljanje pod nazivom “Odgovorno prema okolišu i prema proračunu” će se održati u petak, 28. siječnja u 12 sati u RiHubu, a prijaviti se možete ovdje.

Prezentacije: 

Uvodno predavanje Damira Medveda

Predavanje Krešimira Vidovića

Predavanje Ane Tomljanović

Predavanje Tomislava Krljana

Predavanje Dražena Kerestenyja

Predavanje Ane Podnar o mogućnostima (su)financiranja iz EU fondova

Cjelovitu snimku događanja možete pogledati ovdje.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pročitaj više

[JAVNI POZIV] Za žene poduzetnice

Program EmpoWomen predstavlja svoj prvi javni poziv za žene poduzetnice koje vode deep tech start-upove u zemljama EU-a koje su trenutno manje zastupljene. EmpoWOMEN je