Završnom konferencijom obilježena je uspješna trogodišnja provedba jednog od najvećih razvojnih projekata u Hrvatskoj u području IKT rješenja

Nakon 3 godine istraživanja i razvoja partneri projekta su predstavili ostvarene rezultate na završnoj konferenciji održanoj u ponedjeljak, 27. veljače 2023. godine u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku.

Iako je početak tjedna sa sobom donio vremenske neprilike koje su otežale kretanje u prometu pa tako nažalost i onemogućile dio sudionika konferencije da dođu do Rijeke, u HKD-u na Sušaku se ipak okupilo 130 sudionika, predstavnika projektnih partnera i jedinica lokalne uprave, drugih organizacija i šire javnosti.

Osnovne aktivnosti projekta CEKOM za pametne gradove bile su usmjerene na rješavanje izazova s kojima se nosi svaki grad kao što su upravljanje prometom i prometnim tokovima, očuvanje okoliša i upravljanje prirodnim resursima, upravljanje komunalnom infrastrukturom te poboljšanje života u raznim elementima – sigurnost, socijalna inkluzija, održivi turizam…

Uvodnu riječ u konferenciju dao je Nenad Antolović, član uprave i direktor poduzeća Smart RI d.o.o, tvrtke nositelja projekta CEKOM za pametne gradove. Istaknuo je impresivne brojke kojima je projekt obilježen. Osim  20 partnera i 36 proizvoda i usluga koji su razvijeni, na projektu je sudjelovalo preko 400 ljudi, održano je 500 online koordinacija i ispunjeno više od 6000 stranica teksta kroz raznu dokumentaciju.  Kroz projekt su ispunjena čak 274 izlazna pokazatelja, prijavljeno je 14 zaštita intelektualnog vlasništva te je objavljeno gotovo 100 znanstveno stručnih članaka. Više od tisuću i petsto ljudi se uključilo u pojedine projektne aktivnosti, bilo kroz Urbani Laboratorij, odabir vizualnog rješenja multifunkcionalnog infopunkta i kroz uključenje u Smartić izazov.

Nenad Antolović, član uprave i direktor, Smart RI

Na kraju je zahvalio svima koji su na posredan i neposredan način uključili u uspješnu provedbu projekta i rad trgovačkog društva Smart RI.

Okupljene je ispred Primorsko goranske županije kao izaslanik župana Komadine pozdravio i Vedran Kružić, ravnatelj županijske razvojne agencije PRIGODA. Iako Primorsko-goranska županija nije formalno dio CEKOM projekta, od 2018. godine i osnutka Prigode, ostvarena je suradnja sa brojnim partnerima CEKOM-a što je doprinijelo i promociji projekata SMART RI-ja diljem županije. “Proizvodi kao što su ovi koji su se razvijali unutar ovog projekta izuzetno su nam važni i potrebno ih je primijeniti u našoj svakodnevici jer će doprinijeti podizanju kvalitete života u našim gradovima i općinama., naglasio je Kružić.

Vedran Kružić, ravnatelj, PRIGODA

Riječki gradonačelnik Marko Filipović istaknuo je zadovoljstvo uključivanjem značajnog broja velikih IT tvrtki u ovaj projekt, kao i sudjelovanje riječkih komunalnih poduzeća. “Uložen je veliki trud svih aktera ovog projekta, a krajnji cilj bio je ponuditi rješenja pristupačna građanima. Pred nama je sada faza implementacije ideja proizašlih iz ovog projekta i nadam se da će ona naći svoju primjenu u našem svakodnevnom životu”, istaknuo je gradonačelnik, dodavši kako Europska unija u svom sedmogodišnjem planu razvoja upravo IT i digitalizaciju stavlja u fokus svog djelovanja.

Marko Filipović, Gradonačelnik grada Rijeke

Program konferencije podijeljen je na odgovarajuće tematske cjeline podprojekata nastalih unutar CEKOM-a za pametne gradove: Energy&Environment, Connected Traffic, Surinmo, Modesty, Living i 4DII. U nekoliko različitih formata poput panel rasprava i prezentacija, predstavnici ovih tematskih cjelina razgovarati će odnosno predstaviti svoje podprojekte i rezultate koje su ostvarili te zaključke do kojih su kroz provedbu projektnih aktivnosti došli.

Centralna panel rasprava posvećena je voditeljima podprojekata koji su kroz 3 godine odrađivali zahtjevan posao koordinacije aktivnosti, koordinacije rada partnera na podprojektima i koji su zaslužni za ostvarenje onih značajnih, već spomenutih brojki.

Centralna panel rasprava s voditeljima podprojekata

Na panelu su sudjelovali voditeljica podprojekta Living, Goranka Gaćina iz Hrvatskog Telekoma, voditelj podprojekta Modesty, Ante Kedžo, iz Combisa te voditelj podprojekta Surinmo, Vedran Kotarski iz Hrvatskog telekoma te Saša Vojvodić iz Ericssona Nikola Tesla koji je zamijenio zbog nevremena nažalost spriječene Maju Božićević Vrhovčak,  voditeljicu podprojekta Energy&Environment iz Energetskog Instituta Hrvoje Požar,  voditeljicu podprojekta 4DII, Đeni Dminić Varović iz Ericssona Nikola Tesla te voditeljicu podprojekta Connected Traffic Gordana Špoljar Bogojević  iz Ericssona Nikola Tesla.

Prisutnim voditeljima projekata su nakon panel rasprave uručena i priznanja za nemjerljiv doprinos projektu. Osim njima, priznanja su dodijeljena i Tini Ragužin, bivšoj direktorici Smart RI-a te Damiru Medvedu, tehničkom koordinatoru projekta CEKOM za pametne gradove.

Program je u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku  nastavljen predstavljanjem svih 6 podprojekata CEKOM-a te predstavljanjem Smartić Izazova.

Smartić Izazov

Kroz podprojekt Energy and Environment partner SmartIS je u suradnji sa Smart RI-jem proveo jedno zanimljivo testiranje, i to u suradnji s riječkim osnovnim školama.

Istraživanjem koncepta gejmifikacije željeli smo kod učenika, učitelja i roditelja ojačati svijest o energetskoj potrošnji, uštedi energenata te potencirati energetski odgovornije ponašanje.  Ideja je bila da provedbom mini akcije i edukacijske aktivnosti na temu različitih eko izazova koje vidite na prezentaciji potaknemo učenike ali i roditelje i druge učitelje da se počnu ponašati racionalno kada je potrošnja energije u pitanju, te tako učine svijet zelenijim mjestom.

Posredstvom Odjela gradske uprave za odgoj I školstvo stupili smo u kontakt s riječkim osnovnim školama, a u izazov su se uključile četiri osnovne škole – Kantrida, OŠ Ivan Zajc, OŠ Fran Franković i OŠ Nikola Tesla. Te su škole održale zeleni edukacijski sat nakon čega su učenici pristupili izradi kreativnog sadržaja vezanog uz pojedini Smartić Izazov, te su time učili kako postati ekološki savjesni i odgovorni građani.

Nakon dovršetka izazova učitelji su postavljali rezultate izazova u Facebook grupu koja je u kratko vrijeme sakupila čak 438 članova.

OŠ Ivan Zajc, pobjednici Smartić Izazova

Učenici 5.a i 5.b razreda OŠ Ivana Zajca ostvarili su najbolje ocjene žirija i dobili najviše lajkova. Oni su odabrali Smartić izazov – štednja električne energije. Odmah su osmislili slogan “Energiju sad štedi jer kasnije to vrijedi”. Vrijedno su prionuli poslu, nacrtali kako i na koji način možemo štedjeti el. energiju, izradili Smartića,  snimili video i na dijalektu napisali što sve mogu čuti od svojih ukućana, a tiče se štednje.

Učenici OŠ Ivan Zajc primili su prigodne poklone, a svim uključenim školama dodijeljena su priznanja za sudjelovanje.

Konferenciji su među ostalima prisustvovali i predstavnici Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Nikolina Štefuljak, Petra Vasilj, Maja Dujmović i Marko Lukač iz Ureda za kontrolu provedbe projekata.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pročitaj više

[JAVNI POZIV] Za žene poduzetnice

Program EmpoWomen predstavlja svoj prvi javni poziv za žene poduzetnice koje vode deep tech start-upove u zemljama EU-a koje su trenutno manje zastupljene. EmpoWOMEN je