Održana uvodna konferencija projekta CEKOM za pametne gradove

Uvodna konferencija projekta Centar kompetencija za pametne gradove održana je u petak, 9.srpnja 2021. godine u prostoru Exportdrva.

Pozdravnim govorima konferenciju su službeno otvorili članica Uprave Smart RI, Tina Ragužin, riječki gradonačelnik Marko Filipović, Marko Markić, ravnatelj Uprave za programe i projekte EU, europske i međunarodne poslovne iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske i bivši riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Kako je naglasila Tina Ragužin priprema ovog projekta trajala je pet godina, projekt se provodi već godinu dana i to u uvjetima korona krize što je zahtijevalo određenu prilagodbu, ali usprkos tome sve ide prema zadanom planu. „Konkretni rezultati projekta već su vidljivi i uvjerena sam kako će se svi zadani ciljevi ostvariti u zadanom roku. Želim ovom prilikom zahvaliti svim partnerima na predanom radu na ovom projektu, Gradu Rijeci i bivšem gradonačelniku Obersnelu, kao i sadašnjem gradonačelniku Filipoviću koji pruža veliku podršku razvoju ovog projekta“, rekla je Ragužin.

Gradonačelnik Filipović istaknuo je kako je na razini Europske unije donesena odluka da digitalizacija bude temelj na kojem će se razvijati europsko gospodarstvo idućih sedam godina što je jasno definirano u prijedlozima europskog proračuna. „Upravo iz tog razloga važno je da gradovi prepoznaju suradnju s gospodarstvenicima, Sveučilištem i Centrima inovacije i znanosti i mogu reći kako je Rijeka u tome lider u okvirima Hrvatske. To dokazuje činjenica kako smo osnovali i Smart RI, posebno trgovačko društvo koje je i prijavitelj ovog projekta, ali i to što u projektu sudjeluju  komunalna poduzeća Grada Rijeke. Čestitam ovom prilikom svim partnerima na projektu sa željom da projekt iznjedri ideje koje će život naših sugrađana učiniti boljim“, istaknuo je gradonačelnik i dodao kako gradska uprava uvijek podržava ovako važne projekte.

Ravnatelj Uprave za programe i projekte EU, europske i međunarodne poslove pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Marko Markić, u svom je govoru istaknuo kako suradnja velikog broja partnera pokazuje potencijal ovog projekta. „Suradnja javnih poduzeća i znanstvenih institucija kao i privatnih poduzetnika kapital je koji vodi u pravom smjeru i zaista vjerujem u uspješnost ovog projekta“ rekao je Markić.

Bivši riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je kako će sa zadovoljstvom nastaviti pratiti razvoj ovog projekta. „Rijeka je uvijek bila sklona inovacijama i tijekom svog mandata nastojao sam poticati projekte kojima se potiče daljnji razvoj informatičkih tehnologija, digitalizacija gradske uprave i komunalnih društava i vjerujem da smo kao Grad u tome do sada bili i uspješni. Možemo biti ponosni na činjenicu da u projektu sudjeluje 20 partnera ne samo s područja Rijeke i Primorsko-goranske županije nego iz cijele Hrvatske i siguran sam kako će iz ovog projekta proizaći čitav niz novih inovativnih rješenja koja se tiču informatizacije i digitalizacije različitih procesa od upravljanja prometom do distribucije vode. Ovaj Centar kompetencija još je jedna prilika da Rijeka pokaže kako uvijek teži novim i inovativnim rješenjima“, završio je Obersnel.

U središnjem dijelu konferencije održana je panel rasprava pod nazivom „Kome pripada sutra, a kome sredstva?“ na kojoj su govornici bili Marijana Bačić, potpredsjednica Uprave za Korporativnu prodaju i ICT usluge Hrvatskog Telekoma; Marko Markić, ravnatelj Uprave za programe i projekte EU, europske i međunarodne poslove ispred Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, riječki gradonačelnik Marko Filipović; ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar, Dražen Jakšić; predsjednica Ericsson Nikole Tesle, Gordana Kovačević i rektorica Sveučilišta u Rijeci, Snježana Prijić – Samaržija.

Raspravu je moderirala Mirjana Samardžić Novoselec, Članica Uprave Apsolona d.o.o., koja je ujedno održala i uvodno predavanje same panel rasprave pod nazivom “Gradovi budućnosti – kako do njih?”

Kao jedan od zaključaka panel rasprave istaknula se važnost brzine u plasiranju inovativnih rješenja na tržište i reakcije na promjene te jačanje ljudskih kapaciteta.

“Nakon prvih najava uvođenja digitalnih covid putovnica Ericsson Nikola Tesla je brzo djelovao i zajedno s partnerima prvi u EU razvio i implementirao aplikaciju za provjeru potvrde o cijepljenju protiv COVID-19. Tim korakom se Hrvatska pozicionirala kao predvodnik”, istaknula je Gordana Kovačević, predsjednica Ericsson Nikole Tesle. Kovačević je naglasila značaj ulaganja u infrastrukturu koja je temelj razvoja i primjene svih inovacija.

“Unatoč nepovoljnim uvjetima, mi smo tijekom 2020. godine zaposlili 200 novih IT stručnjaka, a u prvoj polovici 2021. godine preko 220. Potrebe premašuju ono što tržište rada trenutno nudi, stoga je potrebno uspostaviti snažniju suradnju s visokoobrazovnim ustanovama”, zaključila je Kovačević.

“Sva sveučilišta moraju prepoznati trenutak i otvoriti se prema daljnjoj suradnji s poslovnim sustavom. Novi eko sustavi koji okupljaju poslovni, javni i znanstveno-istraživački sektor su izuzetno važne”, istaknula je Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci, te je ujedno i najavila nove infrastrukturne projekte Sveučilišta.

“Osim Inovacijske arene koja će se baviti brodogradnjom i pomorstvom, inovacijama i zelenim tehnologijama, 600 milijuna kuna iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti predodređeno je za reformu visokog obrazovanja u sklopu kojeg ćemo uspostaviti tzv.Virtualni kampus koji će omogućavati brže povezivanje s građanima”, zaključila je Prijić-Samaržija.

Marko Markić iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja je za predstojeće financijsko razdoblje najavio jaču ulogu jedinica lokalne samouprave u postupku dodjele EU sredstava te istaknuo da je osigurano gotovo dvostruko više bespovratnih sredstava.

“Visoka razina centralizacije dosad je predstavljala priličan izazov iako je Rijeka na njega dobro odgovorila strateškim projektima iz područja toplinarstva, vodovoda i kanalizacije, javnog prijevoza… Kao rekorder u povlačenju EU sredstava, Grad Rijeka već sada ima pripremljene projekte iz područja farmaceutske industrije i brodogradnje”, kazao je Marko Filipović, gradonačelnik Grada Rijeke.

“Smjer razvoja Grada Rijeke zacrtan je Planom razvoja Grada Rijeke 2021.-2027 i slijede nam četiri godine rada na ostvarenju zadanih ciljeva pokrećući grad u novom ritmu”, zaključio je Filipović.

Potpredsjednica uprave za korporativnu prodaju i ICT usluge Hrvatskog Telekoma Marijana Bačić istaknula je neka od HT-ovih rješenja unutar smartcity platforme.

“HT je uspostavio najveću mrežu punionica električnih vozila u regiji, a Smart parking je proizvod koji izravno doprinosi smanjenju emisije štetnih plinova. Posebno smo ponosni na naš projekt širokopojasne mreže sufinanciran od strane EU kojim se stanovnicima van gradova omogućuje jednako kvalitetna usluga interneta i naprednih tehnologija kao u velikim gradovima”, kazala je Bačić.

Dražen Jakšić, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar, izrazio je zadovoljstvo što su teme poput energetske učinkovitosti, strateškog planiranja u energetici i klimatskih promjena dospjele u fokus šire javnosti pa i političkog vodstva.

U popodnevnom djelu programa predstavljeni se podprojekti Centra kompetencija za pametne gradove.

U iduće dvije godine, koliko će trajati implementacija projekta, projektni partneri će razviti čak 36 inovativnih proizvoda i usluga u području tehnologije pametnih gradova sa značajnim tržišnim potencijalom. Nositelj i prijavitelj projekta Centra kompetencija za pametne gradove je trgovačko društvo Smart RI d.o.o. čiji je osnivač Grad Rijeka. Smart RI, a time i grad Rijeka, će postati testni i pokazni centar za „pametne“ tehnologije, u kojem će se provoditi pilot-projekti radi unapređenja proizvoda i/ili usluga do razine spremnosti za komercijalizaciju.

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta je 149.631.384,15 kuna, od čega je 95.357.525,75 kuna iznos koji sufinancira EU.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pročitaj više

[JAVNI POZIV] Za žene poduzetnice

Program EmpoWomen predstavlja svoj prvi javni poziv za žene poduzetnice koje vode deep tech start-upove u zemljama EU-a koje su trenutno manje zastupljene. EmpoWOMEN je