RiLive, Ceste i eNatječaji – aplikacije namijenjene građanima pametnog grada

U sklopu projekta Modesty partner Exevio razvija tri zasebne aplikacije koje podrazumijevaju obradu i kombiniranje podataka iz različitih izvora. Tri rješenja koja razvija Exevio namijenjena su građanima pametnog grada i upravi grada, a bit će utemeljena na principu platforme kao usluge. Tijekom TRL2 faze istraživanja odabrana je tehnološka platforma i setovi podataka za implementaciju koncepta. Formuliran je tehnički koncept platforme, specificirani su hardverski zahtjevi i odrađeno je fizičko spajanje mrežne opreme te se u idućoj fazi očekuje i spajanje na mrežu. Inače, vodeći partner projekta Modesty je Combis dok su u projektu, osim Exevija, uključeni i Ericsson Nikola Tesla, Hrvatski Telekom i ioLAP. Partneri će razviti sveukupno 11 proizvoda koji će u svom razvoju stići do razine spremnosti za komercijalizaciju.

Aplikacija Ceste

Cilj ove mobilne aplikacije je obavještavanje korisnika u prometu o raznim promjenama u prometu tijekom same vožnje . Osim korištenja tijekom vožnje, ovu driving assistant aplikaciju će biti moguće koristiti i informativno-istraživački prije bilo kakvog putovanja. Mobilna aplikacija će biti razvijena za Apple App Store i Google Play Store čime će biti pokriveno gotovo čitavo tržište mobilnih uređaja. Osim standardnih uputa za dolazak na željenu destinaciju (aplikacija nudi mogućnost izrade plana putovanja te pregled dostupnih ruta prije početka putovanja i za vrijeme putovanja), korisnik će se kroz aplikaciju moći informirati o prognozi vremena i stupnju očekivanih izazova tijekom vožnje (gužva u prometu, utjecaj vremenskih faktora na vožnju, ograničenja brzine, prikaz lokacija kamera za nadzor brzine kretanja…). Od preostalih atraktivnih funkcionalnosti aplikacije izdvaja se tzv. Smart info koji će pružati informacije od interesa korisnika poput najbliže benzinske pumpe ili punionice električnih vozila, informacija o najbližim parkiralištima, te upozorenja (vizualnih i zvučnih) o nadolazećim kamerama za nadzor brzine. Osim hrvatskog, korisnik će moći koristiti aplikaciju i na engleskom jeziku.

Aplikacija RiLive

Cilj ove aplikacije je na jednom mjestu prikazivati podatke od javnog interesa vezane uz život u gradu Rijeci (prognoza, javni prijevoz, promet, zabava i kultura, epidemiološki podaci, novosti…) za dan pretraživanja (iz tog razloga je naziv aplikacije RiLive – Rijeka SADA) . Mobilna aplikacija će biti razvijena za Apple App Store i Google Play Store kako bi se pokrilo gotovo čitavo tržište mobilnih uređaja na kojima će aplikacija raditi, a bit će dostupna na hrvatskom i engleskom jeziku. Riječanke i Riječani će kroz ovu aplikaciju moći provjeriti vremensku prognozu koja uključuje i bioprognozu, te informacije o vlazi i tlaku, te svježe informacije o prometu (dostupnost gradskih parkinga i njihove cijene, gustoća prometa, radovi u prometu, informacije o lokacijama kamera koje bilježe prekršaje u prometu…). Korisnik će moći saznati i detaljnije informacije o javnom gradskom prijevozu, i to posebice rasporede, lokacije stajališta i planirano vrijeme čekanja autobusa, a posebna pogodnost će biti live tracking autobusa s vizulnim prikazom na karti. Dodatna pogodnost će biti mogućnost pregleda Live gradskih i prometnih kamera, ali i integrirani player za slušanje Radio Rijeka. Nadalje, posebnu kategoriju će sačinjavati rubrika zabava i kultura putem koje će Riječani i njihovi gosti moći saznati više informacija o kazalištima, kinima i svim ostalim događanjima u gradu na taj dan. Također, na aplikaciji će biti moguće saznati i relevantne informacije o radovima (struja, voda, plin, regulacija prometa), te iščitati novosti vezane uz regiju iz medija.

Web aplikacija eNatječaji

Svrha ove web aplikacije je pružanje obavijesti o gradskim, županijskim i ostalim natječajima.  Nakon prijave korisnik odabire interese te vrstu obavijesti koje žele primati, a sustav ga nakon toga samostalno obavještava o novootvorenim natječajima. Aplikacija će biti izrazito korisna poduzetnicima, a radit će na responzivan način što omogućava korištenje iste sa svih tipova uređaja s kojih se pristupi sustavu. Osim popisa postojećih natječaja na gradskoj, županijskoj, nacionalnoj te europskoj razini koji će biti sortirani kronološki s filterima prema dostupnim parametrima, kroz iduće faze razvoja web stranice planiran je i plasman informacija o edukacijama u pisanju projekata te savjeti o pisanju projekata (tips&tricks). Izvori informacija bit će službene stranice gradova, županija, turističkih zajednica kao i službene stranice poput Hamag Bicra, Strukturni fondovi, Ruralni razvoj…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pročitaj više

[JAVNI POZIV] Za žene poduzetnice

Program EmpoWomen predstavlja svoj prvi javni poziv za žene poduzetnice koje vode deep tech start-upove u zemljama EU-a koje su trenutno manje zastupljene. EmpoWOMEN je