S predavanjem Kako smanjiti troškove i povećati efikasnost u upravljanju komunalnom infrastrukturom? završen ciklus predavanja Pametni gradovi i općine

U petak, 18. veljače održano je posljednje u nizu predstavljanja pod nazivom Pametni gradovi i općine koje organizira trgovačko društvo Smart RI osnovano od grada Rijeke koje e svojom prisutnošću uveličao i Gradonačelnik grada Rijeke Marko Filipović. Primarni cilj organizacije ciklusa predavanja bila je ideja primjene informacijskih tehnologija u podizanju kvalitete života građana i boljem funkcioniranju gradova.

Predavanja su bila namijenjena predstavnicima jedinica lokalnih i regionalnih samouprava Primorsko-goranske, Istarske, Ličko-senjske i Karlovačke županije i dio su aktivnosti projekta Centra kompetencija za pametne gradovi, čiji je nositelj i prijavitelj upravo Smart RI.

Kroz svih šest predavanja odnosno edukacija nastojao se osvijestiti problem s kojim se suočavaju brojni gradovi, poput prometa, energetike, turizma, komunalne infrastrukture, nakon čega su predstavljena rješenja, u vidu proizvoda ili usluga, koja nastaju kroz projekt Centra kompetencija za pametne gradove.

Posljednje predavanje iz ciklusa pod nazivom Kako smanjiti troškove i povećati efikasnost u upravljanju komunalnom infrastrukturom? bilo je posvećeno načinu smanjenja troškova i povećanja efikasnosti u upravljanju komunalnom infrastrukturom, odnosno podprojektu 4D Inteligentna Infrastruktura. Cilj projekta je efikasna evidencija i upravljanje podzemnom i nadzemnom komunalnom infrastrukturom, a kako bi se smanjili troškovi, povećala efikasnost, privukle investicije te pružila bolja usluga.

Govornici Bojan Blažona (Ericsson Nikola Tesla), Zlatan Car (Sveučilište u Rijeci), Dražen Keresteny (Alarm Automatika) i Tin Juračić (3t.cable)  predstavili su proizvode i usluge koji se razvijaju kroz ovaj projekt dok je Marin Blečić (Energo) predstavio iskustvo Energa, riječkog trgovačkog društva, a ujedno i domenskog partnera na projektu.

Kako kvaliteta komunalne infrastrukture direktno utječe na kvalitetu usluge i isporuke proizvoda krajnjim kupcima, korištenje georadara će pružiti 3d prikaz podzemne infrastrukture koji će stvarati sustav radarskih zapisa koji će se naknadno povezivati u integralni sustav.

Osim sustava za automatsku obradu i prepoznavanje podzemne infrastrukture na osnovi radarskih zapisa, te sustava inovativne inventarizacije i kontrole infrastrukture, u planu je i integracija različitih informacija o komunalnoj infrastrukturi s drugim socio-ekonomskim informacijama i utjecajem kojeg komunalna infrastruktura ima na odvijanje poslovnih procesa pametnog grada.

Nakon pojedinačnih predstavljanja izložena je i EU perspektiva i načini (su)financiranja iz EU fondova.

Posljednje predavanje ciklusa Pametni gradovi i općine pratili su predstavnici jedinica lokalne samouprave Raba, Poreča, Pazina, Krka, Punta, Jelenja, Ozlja, Kastva, Viškova, Pule, Plitvičkih jezera, Cresa, Lovrana, Senja, Crikvenice, Novalje, Fužina, Bakra, brojnih trgovačkih i komunalnih društava, ali i predstavnici jedinica regionalne samouprave i regionalnih razvojnih agencija.

Prezentacije: 

Uvodno predavanje Damira Medveda

Predavanje Bojana Blažone (Ericsson Nikola Tesla)

Video – 4D inteligentni sustav

Predavanje Zlatana Cara (Sveučilište u Rijeci)

Predavanje Dražena Kerestenyja (Alarm Automatika) 

Predavanje Tina Juračića (3t.cable) 

Predavanje Marina Blečića (Energo)

Predavanje Ane Podnar o mogućnostima (su)financiranja iz EU fondova

Cjelovitu snimku događanja možete pogledati ovdje.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Pročitaj više

Trebamo li pametne gradove?

Ovo je pogrešno pitanje. Nije stvar u tome trebaju li nam pametni gradovi; pravo je pitanje možemo li bez njih. Današnji gradovi

etinerary – pametno planiranje odmora

Planiranje putovanja, godišnjeg odmora, vikend odmora…ne postoji slađa i istovremeno zamornija stvar od iskrenog pokušaja da maksimalno produktivno iskoristite slobodno vrijeme koje

Pametni građani za pametnije gradove

Kada govorimo o pametnim gradovima, dominiraju tehnološki pojmovi. Govorimo o tome kako će, „big data“, IoT- Internet stvari, umjetna inteligencija, algoritmi te