S predavanjem Kako smanjiti troškove i povećati efikasnost u upravljanju komunalnom infrastrukturom? završen ciklus predavanja Pametni gradovi i općine

U petak, 18. veljače održano je posljednje u nizu predstavljanja pod nazivom Pametni gradovi i općine koje organizira trgovačko društvo Smart RI osnovano od grada Rijeke koje e svojom prisutnošću uveličao i Gradonačelnik grada Rijeke Marko Filipović. Primarni cilj organizacije ciklusa predavanja bila je ideja primjene informacijskih tehnologija u podizanju kvalitete života građana i boljem funkcioniranju gradova.

Predavanja su bila namijenjena predstavnicima jedinica lokalnih i regionalnih samouprava Primorsko-goranske, Istarske, Ličko-senjske i Karlovačke županije i dio su aktivnosti projekta Centra kompetencija za pametne gradovi, čiji je nositelj i prijavitelj upravo Smart RI.

Kroz svih šest predavanja odnosno edukacija nastojao se osvijestiti problem s kojim se suočavaju brojni gradovi, poput prometa, energetike, turizma, komunalne infrastrukture, nakon čega su predstavljena rješenja, u vidu proizvoda ili usluga, koja nastaju kroz projekt Centra kompetencija za pametne gradove.

Posljednje predavanje iz ciklusa pod nazivom Kako smanjiti troškove i povećati efikasnost u upravljanju komunalnom infrastrukturom? bilo je posvećeno načinu smanjenja troškova i povećanja efikasnosti u upravljanju komunalnom infrastrukturom, odnosno podprojektu 4D Inteligentna Infrastruktura. Cilj projekta je efikasna evidencija i upravljanje podzemnom i nadzemnom komunalnom infrastrukturom, a kako bi se smanjili troškovi, povećala efikasnost, privukle investicije te pružila bolja usluga.

Govornici Bojan Blažona (Ericsson Nikola Tesla), Zlatan Car (Sveučilište u Rijeci), Dražen Keresteny (Alarm Automatika) i Tin Juračić (3t.cable)  predstavili su proizvode i usluge koji se razvijaju kroz ovaj projekt dok je Marin Blečić (Energo) predstavio iskustvo Energa, riječkog trgovačkog društva, a ujedno i domenskog partnera na projektu.

Kako kvaliteta komunalne infrastrukture direktno utječe na kvalitetu usluge i isporuke proizvoda krajnjim kupcima, korištenje georadara će pružiti 3d prikaz podzemne infrastrukture koji će stvarati sustav radarskih zapisa koji će se naknadno povezivati u integralni sustav.

Osim sustava za automatsku obradu i prepoznavanje podzemne infrastrukture na osnovi radarskih zapisa, te sustava inovativne inventarizacije i kontrole infrastrukture, u planu je i integracija različitih informacija o komunalnoj infrastrukturi s drugim socio-ekonomskim informacijama i utjecajem kojeg komunalna infrastruktura ima na odvijanje poslovnih procesa pametnog grada.

Nakon pojedinačnih predstavljanja izložena je i EU perspektiva i načini (su)financiranja iz EU fondova.

Posljednje predavanje ciklusa Pametni gradovi i općine pratili su predstavnici jedinica lokalne samouprave Raba, Poreča, Pazina, Krka, Punta, Jelenja, Ozlja, Kastva, Viškova, Pule, Plitvičkih jezera, Cresa, Lovrana, Senja, Crikvenice, Novalje, Fužina, Bakra, brojnih trgovačkih i komunalnih društava, ali i predstavnici jedinica regionalne samouprave i regionalnih razvojnih agencija.

Prezentacije: 

Uvodno predavanje Damira Medveda

Predavanje Bojana Blažone (Ericsson Nikola Tesla)

Video – 4D inteligentni sustav

Predavanje Zlatana Cara (Sveučilište u Rijeci)

Predavanje Dražena Kerestenyja (Alarm Automatika) 

Predavanje Tina Juračića (3t.cable) 

Predavanje Marina Blečića (Energo)

Predavanje Ane Podnar o mogućnostima (su)financiranja iz EU fondova

Cjelovitu snimku događanja možete pogledati ovdje.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pročitaj više

[JAVNI POZIV] Za žene poduzetnice

Program EmpoWomen predstavlja svoj prvi javni poziv za žene poduzetnice koje vode deep tech start-upove u zemljama EU-a koje su trenutno manje zastupljene. EmpoWOMEN je