Surinmno_traka2

Područje Pametna ekonomija podrazumijeva projekte povezane s unaprjeđenjem poslovanja putem inovacija čiji je rezultat povećanje produktivnosti. Projekti i proizvodi optimiziraju prometne tokove i rasterećuju promet u mirovanju pa se očekuju vidljivi rezultati u kvaliteti prometa, od sigurnosti do informiranosti. Navedeno će se posebice odnositi na slučajeve preusmjeravanja prometa u slučaju nesreća, vremenskih nepogoda, radova na cesti i slično.

Vizija komercijalizacije SmartCity.Surinmo platforme počiva na principu Platform-as-aService ili pak kroz mogućnost komercijalizacije pojedinačnih komponenti SmartCity.Surnimo platforme na relevantnim tržištima.

Glavni partner na projektu je Hrvatski Telekom dok su preostali partneri Rijeka Promet, Exevio i Smart Sense. Cilj partnera unutar Surinma je razviti platformu za upravljanje mrežama javno dostupnih punionica, te razviti i testirati sustav eZnakova i sustav eRaskrižja gradskog prometnog centra Rijeke koji bi se također povezali u buduću SmartCity.SURINMO platformu.

cesta-smartri

Proizvodi / usluge

Projekt ePunionica prati svjetske trendove, a ideja je stvaranje platforme s jasno definiranim lokacijama za punjenje e-vozila, uz real-time naznaku dostupnosti i mogućnost rezervacije te korištenja punionice, s uključenim preciznim informacijama te lokacijama za korištenje Car Sharing sustava i potpuno digitaliziranim sustavom parkinga, koji objedinjuje informacije o dostupnim lokacijama za slobodan parking.

Zasad u Hrvatskoj, ali i u široj regiji, ne postoji jedinstvena platforma koja može služiti korisnicima parkinga, e-vozila i car sharing sustav, a posljedica implementacije takvog sustava bit će jačanje sigurnosti na cestama te povećanje propusnosti u prometu. Potonje je i jedan od ciljeva i projekta pametnih znakova (eZnakovi) koji će, osim rješenja znaka za ograničenje brzina i popratnih upozorenja/obavijesti, implementirati senzorska rješenja koja će sakupljati podatke o okruženju i pružati preduvjete za analizu.

Kompletan projekt je baziran na inovaciji odnosno kombinaciji novih tehnologija te nove industrije bazirane na upotrebi eTinte koja tek postaje prepoznata na tržištu dok njenim daljnjim razvojem mogu nastati vrlo korisni projekti za zajednicu, kako na lokalnoj i nacionalnoj, tako i međunarodnoj razini. Također, važno je napomenuti kako će eZnakovi biti u potpunosti energetski samostalni, a aktivno će se raditi na stvaranju suradnje s međunarodnim institucijama i tvrtkama koje se bave sličnim djelatnostima te koje bi mogle imate interes u ovom projektu.

Nakon izrade prvih primjeraka eZnakova i njihovog postavljanja na lokacije koje će se odrediti sukladno prioritetima Grada, isti će se priključiti na Gradski prometni centar koji će biti nadležan za njihovo upravljanje te ispitivanje u stvarnim operativnim uvjetima.

Projekt eRaskrižja podrazumijeva senzorski sustav za pametna raskrižja koja su prilagodljiva za integraciju sa Smart City plaformom/ma. Osim naprednog praćenja i klasifikacije prometa (brojanje vozila i pješaka, prepoznavanje registracijskih tablica…), kroz sustav će se izvršiti integracija s preostalim pametnim rješenjima poput pametne rasvjete, a bit će razvijeni i protokoli za slanje podataka i alarmiranje te nadzor sustava.

ERaskrižja će primarno povećati sigurnost pješaka u prometu, a istovremeno će omogućiti pametnije planiranje i upravljanje prometom u urbanim i ostalim sredinama. Primjerice, osim što će paljenjem svjetla na pješačkom prijelazu upozoravati vozače na blizinu pješačkog prijelaza ili na pješaka koji želi prijeći cestu, istovremeno će kamera snimati automobil koji se približava kako bi se eventualni neželjeni incidenti mogli evidentirati i kasnije koristiti za daljnje analize.

Kamera bi se na taj način koristila i u svrhu „zastrašivanja“ vozača koji bi, znajući da kamera snima, bili oprezniji. Kroz razvoj koncepta LED rasvjete odgovarajuće snage s baterijskim napajanjem odgovarajućeg kapaciteta i sunčevim kolektorima za potpunu energetsku autonomiju, eRaskrižja će postići ekološku i financijsku održivost.

Inovativnost i benefiti za građane

povećavanje efikasnosti, kontrole i pristupačnost naplate parkinga, pružajući dodatno povećanu sigurnost u prometu te pojačanu propusnost

istraživanje i izrada vidljivih rezultata u kvaliteti prometa, od sigurnosti do informiranosti

omogućavanje daljnje analize i povećanje prometne efikasnosti i sigurnosti

omogućavanje pametnijeg planiranja i upravljanja prometom u urbanim i ostalim sredinama

Povezane vijesti

Surinmo u TRL 2 fazi

Cilj projekta Surinmo je razvoj domenske platforme za omogućavanje povezane, energetski učinkovite i dijeljene urbane mobilnosti. Kao rezultat se očekuje optimizacija prometnih tokova i rasterećenje

Pročitaj više »