Održana konferencija Pametni gradovi – Prilika za suradnju i jačanje regionalne konkurentnosti

U petak, 20. siječnja, na Filozofskom fakultetu u Rijeci održana je konferencija “Pametni gradovi – prilika za suradnju i jačanje regionalne konkurentnosti”, treća po redu konferencija u sklopu projekta CEKOM za pametne gradove. Na konferenciji se okupilo preko sto sudionika koji su kroz 9 predavanja i dva panela saznali sve o o iskustvima projektnih partnera stečenim u provedbi ovog istraživačko-razvojnog projekta. Konferenciju su uvodnim riječima otvorili Nenad Antolović, član uprave i direktor nositelja projekta, tvrke Smart Ri, zatim pročelnica Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke, Jana Sertić te rektorica Sveučilišta u Rijeci, Snježana Prijić Samaržija.

Nenad Antolović iskoristio je priliku naglasiti da se u ovoj posljednjoj fazi provođenja CEKOM-a za pametne gradove upravo građani, kao njegovi krajnji korisnici, mogu akivno sudjelovati u provođenju uključenjem u aktivnosti Urbanog laboratorija, mjesta, i fizičkog i virtualnog na kojem mogu dobiti sve informacije o projektu, postaviti pitanja, proučiti i najbitnije dati komentar i konstruktivnu kritiku.

Pročelnica Sertić, danas i u funkciji izaslanika Gradonačelnika Grada Rijeke Marka Filipovića istaknula je kako ovakvi projekti koji potiču suradnju poduzetničkog sektora, akademske zajednice te javnih poduzeća mogu uvelike unaprijediti poduzetničku klimu i potaknuti inovacije i inovativne pristupe razvoju gospodarstva.

Za kraj uvoda, odnosno svečanog otvorenja konferencije, rektorica Prijić Samaržija izrazila je zadovoljstvo što su uz samo Sveučilište u Rijeci čak tri njegove sastavnice aktivni i vrijedni partneri CEKOM-a za pametne gradove koji zastupaju akademsku razinu u triple helix konceptu suradnje na kojem je CEKOM uvelike i temeljen. Sudionicima je za kraj poželjela uspješan dan, druženje i početke novih suradnji.

Predavanja konferencije započela su pregledom samog tijeka projekta od njegovih začetaka prije čak 9 godina pa sve do danas. Damir Medved, tehnički koordinator projekta prenio je sudionicima svoja iskustva od faze planiranja, prijave i zatim provedbe projekta te dao viziju i konkretne planove za budućnost CEKOM – a i svih ideja i suradnji koje su iz njega proizašle.

Centralni dio konferencije bila je panel rasprava pod nazivom „Učinkovita suradnja na projektima istraživanja i razvoja“ kroz koju su predstavnici različitih dionika okupljeni unutar projekta CEKOM za pametne gradove posvjedočili o iskustvima stečenim u provedbi ovog istraživačko-razvojnog projekta. Konferencija je dala i osvrt na novu financijsku perspektivu Europske Unije te potencijalne načine financiranja projekata kojima bi se implementirala rješenja za pametne gradove, ali i stvorio temelj za nove projekte poput CEKOM-a za pametne gradove koji bi potencirali međusektorsku suradnju.

Osim centralnog panela, sudionici konferencije mogli su od svih projektnih partnera CEKOM-a za pametne gradove čuti koja su njihova iskustva na ovom značajnom projektu, na koji način su ostvarivali međusobnu suradnju te koje anegdote iz ovog trogodišnjeg procesa mogu podijeliti s okupljenima.

U nastavku možete pronaći dostupne prezentacije sa predavanja:

  1. Uvodno predavanje CEKOM – jučer, danas, sutra
  2. Triple Helix suradnjom do inteligentnije komunalne infrastrukture
  3. Kako do održivijeg, inovativnog i sigurnijeg prometnog sustava?
  4. Zajedničkim angažmanom do pametnijeg upravljanja turističkom destinacijom
  5. Kako uključiti osnovne škole u istraživanje koncepta gamifikacije?
  6. Testiranje Smart Waste modula
  7. Izvori financiranja za razvoj novih proizvoda i rješenja
  8. Smart City Grupacija Hrvatske – ciljevi
  9. EDIH Adria – sjedište Europskog centra za digitalne inovacije

CEKOM je osnovan sukladno javnom pozivu Ministarstva gospodarstva prema kojima je CEKOM inovacijski klaster koji potiče suradnju poduzetnika i organizacija za istraživanje i širenje znanja na projektima istraživanja i razvoja. Odnosi među partnerima uređeni su Sporazumom o zajednici prijavitelja koji ima za cilj definiranje i uspostavu učinkovite suradnje na projektima istraživanja i razvoja u okviru CEKOM-a usmjerene na razvoj i primijenjena istraživanja i komercijalizaciju rezultata.

Nositelj projekta CEKOM je tvrtka Grada Rijeke Smart Ri d.o.o.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pročitaj više

[JAVNI POZIV] Za žene poduzetnice

Program EmpoWomen predstavlja svoj prvi javni poziv za žene poduzetnice koje vode deep tech start-upove u zemljama EU-a koje su trenutno manje zastupljene. EmpoWOMEN je