Održano predavanje (Otvoreni) Podaci – nafta 21. stoljeća i prilika za suradnju

U petak, 11. veljače održano je predposljednje u nizu predstavljanja pod nazivom Pametni gradovi i općine koje organizira trgovačko društvo Smart RI osnovano od grada Rijeke. Primarni cilj organizacije ciklusa predavanja je ideja primjene informacijskih tehnologija u podizanju kvalitete života građana i boljem funkcioniranju gradova.

Kroz predavanje “(Otvoreni) Podaci – nafta 21. stoljeća i prilika za suradnju” predstavljen je projekt Centar kompetencija za pametne gradove, trogodišnji projekt od nacionalnog značaja, a ujedno i najveći razvojni projekt u Hrvatskoj u području informacijsko komunikacijskih rješenja usmjerenih na poboljšanje kvalitete života građana, kroz koji se razvijaju proizvodi i usluge iz domene prometa koji su predstavljeni.

Govornici Zoran Božićević (Combis) i Damir Stojanovski (Exevio) predstavili su proizvode i usluge koji se razvijaju kroz CEKOM podprojekt Modesty u sklopu kojeg se razvija Big Data sustav i set naprednih analitičkih modela, čime ovaj projekt stvara platformu za međusobnu suradnju grada, industrije, znanstvene zajednice i stanovništva. Kroz prezentaciju Combisa predstavljeni su moduli koji će biti bazirani na podacima iz HT mreže dok je Exevio predstavio tri aplikacije koje podrazumijevaju obradu i kombiniranje podataka iz različitih izvora, a koje su namijenjene građanima pametnog grada i upravi grada. Željko Jurić (Zavod za informatičku djelatnost grada Rijeke) predstavio je napore grada Rijeke po pitanju otvorenih podataka, usluge koja je, uz ostale parametre, doprinijela riječkoj tituli kao digitalno najspremnijeg grada Republike Hrvatske. Nakon pojedinačnih predstavljanja izložena je i EU perspektiva i načini (su)financiranja iz EU fondova.

Posljednje predavanje ciklusa Pametni gradovi i općine pod nazivom Kako smanjiti troškove i povećati efikasnost u upravljanju komunalnom infrastrukturom? održat će se u petak, 18. veljače 2022. godine s početkom u 12 sati u RiHubu (Ivana Grohovca 1/A) te putem live streaminga, a prijaviti se možete ovdje.

Inače, završno predavanje ciklusa Pametni gradovi i općine svojom će prisutnošću uveličati i Gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović.

Prezentacije: 

Uvodno predavanje Damira Medveda

Predavanje Zorana Božićevića (Combis)

Predavanje Željka Jurića (Zavod za informatičku djelatnost grada Rijeke)

Predavanje Damira Stojanovskog (Exevio)

Predavanje Ane Podnar o mogućnostima (su)financiranja iz EU fondova

Cjelovitu snimku događanja možete pogledati ovdje.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pročitaj više

[JAVNI POZIV] Za žene poduzetnice

Program EmpoWomen predstavlja svoj prvi javni poziv za žene poduzetnice koje vode deep tech start-upove u zemljama EU-a koje su trenutno manje zastupljene. EmpoWOMEN je