Uspješno održana konferencija Pametni građani za pametne gradove

„Pametni građani za pametne gradove“ konferencija je na kojoj su građanima Rijeke predstavljeni proizvodi projekta CEKOM (Centar kompetencija za pametne gradove), koji su namijenjeni upravo njima.

Danas je u prostoru RI Hub-a održana konferencija „Pametni građani za pametne gradove“, druga po redu konferencija u sklopu projekta CEKOM za pametne gradove, namijenjena informiranju građana Rijeke o tijeku projekta i njihovom aktivnom uključivanju u projekt.

Kako su svi proizvodi i usluge projekta CEKOM u visokoj fazi razvoja, jedan je od osnovnih ciljeva dobiti povratne informacije od građana Rijeke, kao direktnih ili indirektnih potencijalnih korisnika budućih proizvoda i usluga. Cilj projekta, pa tako i ove konferencije je otvoriti interakciju s građanima te pružiti mogućnost da se povratnim informacijama i sugestijama oni uključe u proces istraživanja i razvoja u sklopu projekta CEKOM.

Uvodne riječi u konferenciju dali su Nenad Antolović, direktor tvrtke Smart RI koja u CEKOM-u za pametne gradove djeluje kao korisnik projekta te gradonačelnik Grada Rijeke, Marko Filipović.

Nakon uvodnih riječi kojima je pozdravio okupljene, Nenad Antolović istaknuo je da bez participacije građana Rijeke u provedbi projekta odnosno bez dobivanja konstruktivnih povratnih informacija, projekt i proizvodi koji se u njegovom okrilju razvijaju ne mogu ostvariti puni potencijal. Pozvao je građane da se putem online kanala informiraju o projektu i da se uključe u ispunjavanje anketnog upitnika Pametni građani za pametne gradove gdje mogu dati svoju ocjenu i komentar na svaki od 36 proizvoda CEKOM-a za pametne gradove.Gradonačelnik Grada Rijeke, Marko Filipović, istaknuo je da je Rijeka, kao hrvatski grad najspremniji za digitalnu tranziciju predstavlja najkvalitetniju okolinu za provedbu CEKOM-a za pametne gradove te da i ovaj projekt naglašava želju Grada Rijeke u promicanju transparentnosti i snažne suradnje s građanima.

Kroz program konferencije sudionici su danas pratili predavanja na kojima su projektni partneri Ericsson Nikola Tesla, Hrvatski Telekom, Apsolon, Energetski institut Hrvoje Požar, SmartIS, Exevio, Kreativni odjel i  Alarm Automatika, predstavili proizvode koje razvijaju iz nekoliko različitih područja: promet i mobilnost u urbanim područjima, sigurnost grada i građana, razvoj turističke destinacije te energetska učinkovitost i pametno upravljanje otpadom.

Osim predavanja u sklopu konferencije održane su i panel rasprave kao i razgovori s publikom.

Na panelu „Budućnost javnog prijevoza u urbanim i ruralnim područjima“ sudjelovali su  Saša Vojvodić, predstavnik Ericsson Nikole Tesle, Vedran Kotarski, predstavnik Hrvatskog Telekoma i Marko Škrobo, predstavnik tvrtke Apsolon, dok je panel moderirao Damir Medved, tehnički koordinator projekta.

Od preopterećenja kapaciteta javnog prijevoza i loše optimiziranih ruta u urbanim područjima pa do nedostupnosti i visokih cijena javnog prijevoza van gradskih sredina – izazovi su to kojima ćemo se susretati sve više. Sudionici panel rasprave pokazali su na koji način koncepti elektromobilnosti i ekonomije dijeljenja, koji predstavljaju dio CEKOM- za pametne gradove, mogu pomoći da sustav javnog prijevoza bude ekonomski isplativ i dostupan stanovnicima u urbanim i ruralnim područjima. Pojašnjeno je da zakonski okvir za takve promjene postoji, da u većoj mjeri postoji i tehnologija te da je najznačajnije pokrenuti promjenu razmišljanja donositelja odluka i samih građana odnosno stanovnika ruralnih područja.

Tvrtke Exevio, Alarm automatika i Kreativni odjel predstavili su aplikacije RiLive, ceste, eNatječaji, Barometar sigurnosti i etinerary, dok su HT, SmartIS i Energetski institut Hrvoje Požar predstavili aplikacije za učinkovito upravljanje otpadom i energijom, te za smanjenje ugljičnog otiska.

Na konferenciji su također predstavljeni i projekti Grada Rijeke koji se odnose na  online usluge Grada Rijeke te napori Grada Rijeke po pitanju participativnog odlučivanja, koje su predstavili Aleksandar Tomulić i Lea Stoiljković Medved iz Grada Rijeke, zatim projekt Energane te  projekt Erasmus+ WICT Projekt, “Introduction of joint short-cycle ICT courses for better employability of students and graduates” Sveučilišta u Rijeci. Nakon dijela konferencije koji se održava u RI Hub-u svi sudionici i zainteresirani građani krenuli su na drugi dio programa u Društveni centar Drenova na – Predstavljanje rezultata istraživanja „Mapiranje potreba i potencijala lokalne zajednice Drenova“ provedenog u okviru projekta Društvenog centra Drenova.

U tu svrhu uključivanja zajednice, početak konferencije „Pametni građani za pametne gradove“, obilježen je postavljanjem izložbe na postamentima na riječkom Korzu posvećene projektu Centar kompetencija za pametne gradove. Izložba će kroz atraktivne vizuale građanima predstaviti najbitnije ciljeve projekta te proizvode, njih 36,  koji se kroz projekt razvijaju. Svaki će od postamenata biti posvećen jednom segmentu projekta CEKOM za pametne gradove, a za one koji žele saznati više dostupni su QR kodovi s direktnim poveznicama na web stranicu projekta.

Također, građani će putem aktivacije QR koda vidljivog na jednom od postamenata posvećenog građanima, naziva „Građani/Citizens“ moći sudjelovati u online upitniku kroz koji će dati svoju ocjenu i mišljenje o svim segmentima i proizvodima projekta CEKOM.

Snimku dijela konferencije možete pogledati ovdje,  a prezentacije i materijale s konferencije možete preuzeti na linkovima:

Uvodno predavanje konferencije, Damir Medved, tehnički koordinator CEKOM-a

Urbana i ruralna mobilnost, Saša Vojvodić, Ericsson Nikola Tesla

Elektromobilnost u sustavu pametnog grada, Vedran Kotarski, Hrvatski Telekom

Ekonomija dijeljenja u prometu, Marko Škrobo, Apsolon

Aplikacije za građane – Ri LIve, ceste i eNatječaji, Dorjan Cindrić, Exevio

Aplikacije za građane – etinerary, Davor Pasarić, Kreativni odjel

Aplikacije za građane – Barometar sigurnosti, Dražen Keresteny, Alarm automatika

Platforma za donošenja odluka o smanjenju ugljičnog otiska u pametnom graduBlaž Peternel, SmartIS

SmartWaste sustav za upravljanje otpadom, Tomislav Sladonja, HT

Online usluga Grada Rijeke, Aleksandar Tomulić, Grad Rijeka

Sudjelovanje građana u donošenju odluka i online komunikacija s građanimaLea Stoiljković Medved, Grad Rijeka

Inkubator za kreativne tehnologije i IT industriju – Energana, Tamara Grubiša, Grad Rijeka

Erasmus+ WICT Projekt, prof. Zlatan Car, Sveučilište u Rijeci

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pročitaj više

[JAVNI POZIV] Za žene poduzetnice

Program EmpoWomen predstavlja svoj prvi javni poziv za žene poduzetnice koje vode deep tech start-upove u zemljama EU-a koje su trenutno manje zastupljene. EmpoWOMEN je