Održano predavanje Održiva i pametna mobilnost usmjerena na Zeleniju Europu bez ugljika

U petak, 04. veljače održano je četvrto u nizu predstavljanja pod nazivom Pametni gradovi i općine koje organizira trgovačko društvo Smart RI osnovano od grada Rijeke. Primarni cilj organizacije ciklusa predavanja je ideja primjene informacijskih tehnologija u podizanju kvalitete života građana i boljem funkcioniranju gradova.

Kroz predavanje “Održiva i pametna mobilnost usmjerena na Zeleniju Europu bez ugljika” predstavljen je projekt Centar kompetencija za pametne gradove, trogodišnji projekt od nacionalnog značaja, a ujedno i najveći razvojni projekt u Hrvatskoj u području informacijsko komunikacijskih rješenja usmjerenih na poboljšanje kvalitete života građana, kroz koji se razvijaju proizvodi i usluge iz domene prometa koji su predstavljeni.

Govornici Vedran Kotarski (Hrvatski Telekom), Zvonimir Anić (Smart Sense) i Damir Stojanovski (Exevio) predstavili su proizvode i usluge koji se razvijaju kroz CEKOM podprojekt Surinmo kojem je cilj optimizacija prometnih tokova i rasterećenje prometa u mirovanju uz vidljive rezultate u kvaliteti prometa, od sigurnosti do informiranosti, te u manjem onečišćenju okoliša. Kako upravo promet proizvodi četvrtinu emisija stakleničkih plinova u EU-u, a njegov je udio i dalje, nažalost, u porastu, EU Komisjia je još krajem 2020. predstavila novu Strategiju o održivoj i pametnoj mobilnosti, oko koje će se, između ostalog, orijentirati strateški ciljevi projekata Zelenija Europa bez ugljika te Povezanija Europa.

Predstavljeni su napori Hrvatskog Telekoma po pitanju elektromobilnosti osobnih vozila ali i javnog prijevoza, Smart Sense je predstavio eRaskrižje, a Exevio prototip svog eZnaka. Nakon pojedinačnih predstavljanja izložena je i EU perspektiva i načini (su)financiranja kupnje takvih proizvoda/usluga.

Predavanja su namijenjena predstavnicima jedinica lokalnih i regionalnih samouprava Primorsko-goranske, Istarske, Ličko-senjske i Karlovačke županije, a na četvrtom u nizu predstavljanja bili su prisutni predstavnici jedinica lokalne  samouprave iz Poreča, Pule, Labina, Pazina, Vodnjana, Krka, grada Ozlja, Kastva, Viškova, Plitvičkih jezera, Cresa, Lovrana, Senja, Opatije, gradskih trgovačkih i komunalnih društava, posebice Rijeka Plusa i Autotroleja, ali i predstavnici jedinica regionalne samouprave i regionalnih razvojnih agencija

Iduće predstavljanje pod nazivom (Otvoreni) Podaci – nafta 21. stoljeća i prilika za suradnju će se održati 11. veljače 2022. godine u 12 sati u RiHubu”, a prijaviti se možete ovdje.

Prezentacije: 

Uvodno predavanje Damira Medveda

Predavanje Zvonimira Anića (Smart Sense)

Predavanje Vedrana Kotarskog (Hrvatski Telekom)

Predavanje Damira Stojanovskog (Exevio)

Predavanje Ane Podnar o mogućnostima (su)financiranja iz EU fondova

Cjelovitu snimku događanja možete pogledati ovdje.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pročitaj više

[JAVNI POZIV] Za žene poduzetnice

Program EmpoWomen predstavlja svoj prvi javni poziv za žene poduzetnice koje vode deep tech start-upove u zemljama EU-a koje su trenutno manje zastupljene. EmpoWOMEN je