Završen ciklus predavanja Pametni gradovi i općine

S predavanjem Kako smanjiti troškove i povećati efikasnost u upravljanju komunalnom infrastrukturom?  održanim u petak, 18. veljače u RiHubu, završen je ciklus predavanja Pametni gradovi i općine koje je organiziralo trgovačko društvo Smart RI d.o.o. osnovano od grada Rijeke. Primarni cilj organizacije ciklusa predavanja Pametni gradovi i općine bio je predstavljanje ideja primjene informacijskih tehnologija u podizanju kvalitete života građana i boljem funkcioniranju gradova, a realiziran je kao dio aktivnosti projekta Centra kompetencija za pametne gradove.  Kroz sveukupno 6 predavanja namijenjenih predstavnicima jedinica lokalnih i regionalnih samouprava Primorsko-goranske, Istarske, Ličko-senjske i Karlovačke županije predstavljeni su pojedini proizvodi i usluge koje nastaju unutar 6 podprojekata projekta Centar kompetencija za pametne gradove.

Uz prisustvo gradonačelnika Grada Rijeke Marka Filipovića, na predavanju Kako smanjiti troškove i povećati efikasnost u upravljanju komunalnom infrastrukturom?  razgovaralo se o komunalnoj infrastrukturi koja je, unatoč tome što je bitan element razvoja svakog prostora, prečesto zanemarena. S komunalnom infrastrukturom je vezan skoro svaki zahvat u prostoru, a u većini slučaja bez nje je razvoj praktički – nemoguć. Osim predstavnika Ericsson Nikole Tesle, Sveučilišta u Rijeci, Alarm Automatike i 3t.Cable-a, predstavljanju su prisustvovali i predstavnici riječkih komunalnih društava (KD Vodovod i Kanalizacija i TD Energo) koja su uključena u ovu projektnu aktivnost. Inače, takav cjelovit način prikupljanja podataka za sada ne postoji na području Republike Hrvatske, a i globalno, budući da trenutno postoje samo neki dijelovi rješenja za pojedinačne elemente koji su obuhvaćeni projektom.

Posljednje predavanje ciklusa Pametni gradovi i općine uživo su ili putem live streaminga pratili brojni predstavnici jedinica lokalne samouprave Raba, Poreča, Pazina, Krka, Punta, Jelenja, Ozlja, Kastva, Viškova, Pule, Plitvičkih jezera, Cresa, Lovrana, Senja, Crikvenice, Novalje, Fužina, Bakra, brojnih riječkih trgovačkih i komunalnih društava, ali i predstavnici jedinica regionalne samouprave i regionalnih razvojnih agencija.

MATERIJALI I SNIMKE SA SVIH PREDAVANJA U SKLOPU CIKLUSA PAMETNI GRADOVI I OPĆINE

Pametni turizam za otporniju i održiviju destinaciju

Dražen Jurković (iOLAP), Davor Pasarić (Kreativni odjel) i Dražen Črnjar (Alarm Automatika) su predstavili usluge s turističkim potencijalom koje se razvijaju kroz projekt, poput Pametnog upravljanja turističkom destinacijom, proizvoda e-tinerary odnosno Osobnog pomoćnika prije i tijekom samog boravka na odredištu te Barometra sigurnosti. Inače, cilj podprojekta Living čiji je dio usluga i proizvoda predstavljen kroz prvo predavanje ciklusa je povezivanje s građanima i životom u gradu te kretanjem stanovnika i posjetitelja

Više informacija o temi i sadržaju, te prezentacije i cjelovitu snimku događanja potražite ovdje.

Održiva i pametna mobilnost kroz pametni prometni sustav

Govornici Krešimir Vidović (Ericsson Nikola Tesla), Dražen Keresteny (Alarm Automatika), Ana Tomljanović (Rijeka Promet-Rijeka Plus) i Tomislav Krljan (Pomorski fakultet Sveučilišta u Rijeci) predstavili su proizvode i usluge koji se razvijaju kroz CEKOM podprojekt Connected Traffic, posebice napredni informacijsko – komunikacijski sustav koji će poslužiti kao podrška odlučivanju, te u samom upravljanju urbanom mobilnošću i sigurnosnim aspektima prometa. Inovativnost ovog podprojekta je sadržana u posve novom pristupu povezivanju i analitici velikih podataka, te njihovoj uporabi u realnom vremenu za upravljanje prometnim tokovima.

Više informacija o temi i sadržaju, te prezentacije i cjelovitu snimku događanja potražite ovdje.

Odgovorno prema okolišu i prema proračunu

Govornici Alen Dabčević (Elektrokovina Plus), Tomislav Sladonja (Hrvatski Telekom) i Veronika Petrović (Apsolon) predstavili su proizvode i usluge koji se razvijaju kroz CEKOM podprojekt Energy&Enviroment, kroz koji se razvijaju rješenja za unaprjeđenje energetskih sustava i sustava za praćenje okoliša u pametnim gradovima. Predstavljeni su sustav pametne javne rasvjete, Smart Waste, pametan sustav upravljanja otpadom te KPI Evaluator, alat za praćenje razvoja gradova I njihovu usporedbu. Svi ovi proizvodi i usluge žele pametni grad učiniti što energetski učinkovitijim i što više održivim u gospodarenju resursima, štiteći okoliš i održavajući kvalitetu života.

Više informacija o temi i sadržaju, te prezentacije i cjelovitu snimku događanja potražite ovdje.

Održiva i pametna mobilnost usmjerena na Zeleniju Europu bez ugljika

Govornici Vedran Kotarski (Hrvatski Telekom), Zvonimir Anić (Smart Sense) i Damir Stojanovski (Exevio) predstavili su proizvode i usluge koji se razvijaju kroz CEKOM podprojekt Surinmo kojem je cilj optimizacija prometnih tokova i rasterećenje prometa u mirovanju uz vidljive rezultate u kvaliteti prometa, od sigurnosti do informiranosti, te u manjem onečišćenju okoliša. Predstavljeni su napori Hrvatskog Telekoma po pitanju elektromobilnosti osobnih vozila ali i javnog prijevoza, Smart Sense je predstavio eRaskrižje, a Exevio prototip svog eZnaka.

Više informacija o temi i sadržaju, te prezentacije i cjelovitu snimku događanja potražite ovdje.

(Otvoreni) Podaci – nafta 21. stoljeća i prilika za suradnju

Govornici Zoran Božićević (Combis) i Damir Stojanovski (Exevio) predstavili su proizvode i usluge koji se razvijaju kroz CEKOM podprojekt Modesty u sklopu kojeg se razvija Big Data sustav i set naprednih analitičkih modela, čime ovaj projekt stvara platformu za međusobnu suradnju grada, industrije, znanstvene zajednice i stanovništva. Željko Jurić (Zavod za informatičku djelatnost grada Rijeke) predstavio je napore grada Rijeke po pitanju otvorenih podataka, usluge koja je, uz ostale parametre, doprinijela riječkoj tituli kao digitalno najspremnijeg grada Republike Hrvatske.

Više informacija o temi i sadržaju, te prezentacije i cjelovitu snimku događanja potražite ovdje.

Kako smanjiti troškove i povećati efikasnost u upravljanju komunalnom infrastrukturom?

Govornici Bojan Blažona (Ericsson Nikola Tesla), Zlatan Car (Sveučilište u Rijeci), Dražen Keresteny (Alarm Automatika) i Tin Juračić (3t.cable)  predstavili su proizvode i usluge koji se razvijaju kroz CEKOM podprojekt 4D Inteligentna Infrastruktura dok je Marin Blečić (Energo) predstavio iskustvo Energa, riječkog trgovačkog društva, a ujedno i domenskog partnera na projektu. Cilj projekta je efikasna evidencija i upravljanje podzemnom i nadzemnom komunalnom infrastrukturom, a kako bi se smanjili troškovi, povećala efikasnost, privukle investicije te pružila bolja usluga.

Više informacija o temi i sadržaju, te prezentacije i cjelovitu snimku događanja potražite ovdje.

Inače, kroz svako od 6 predavanja predstavljena je i nova financijska perspektiva EU, odnosno potencijalni načini financiranja projekata kojima bi se implementirala rješenja za pametne gradove, između ostalog, i ona rješenja razvijena u sklopu projekta Centra kompetencija za pametne gradove. Naime, za Hrvatsku nova financijska perspektiva donosi gotovo duplo veće iznose nego prethodnih godina s obzirom da je uz strukturne fondove na raspolaganju i novi Fond za oporavak i otpornost kojim se planiraju ublažiti posljedice C-19 epidemije na društva i gospodarstva zemalja EU kroz zelenu i digitalnu tranziciju.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pročitaj više

[JAVNI POZIV] Za žene poduzetnice

Program EmpoWomen predstavlja svoj prvi javni poziv za žene poduzetnice koje vode deep tech start-upove u zemljama EU-a koje su trenutno manje zastupljene. EmpoWOMEN je